browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Monthly Archives: October 2009

KISAH TELADAN : Tolak Rasuah, Pintu Rezeki Terbuka Luas..

“Barangsiapa yang bertaqwa kepada Allah, nescaya Dia akan mengadakan baginya jalan keluar dan memberinya rezeki dari arah yang tidak diduga.”(Surah ath-Thalaaq (65) : ayat 2-3) Harta di dunia akan ditinggalkan, tidak dibawa ke dalam kubur-(Gambar Hiasan) Seorang saudagar bercerita tentang seorang pengawai kastam yang bertugas di sebuah pelabuhan di Arab Saudi tetapi meninggalkan kerjayanya itu. … Continue reading »

Categories: Kisah Teladan | Leave a comment

KEMBARA : Rekreasi Di Sg. Sedim.. Tenangkan Fikiran Sebelum Berjuang..

“Jauh Perjalanan Luas Pandangan” “Cintailah Alam Sekitar” “Salam.. Esok mu nok g x mandi2 kat sedim? Shafiq mpp ajok mu. Ajok la awok2 mu g”, saya terima sms dari Pidin di kala malam semakin menggelap. Apa lagi, peluang nak jalan2 jangan dilepaskan pulak, rugi kalau tak pergi. Saya ajak la kawan saya si Fitri ikut … Continue reading »

Categories: KEMBARA | Leave a comment

PERSPEKTIF : Bahangnya Semakin Terasa!!

Pentas perjuangan yang telah bersedia menunggu para pejuang “Kau dah siap assignmnent manufacturing ke?”, soal Aizad kepada saya. “Bila masa pulak ada assignment manufacturing pulak nih?”, pelik saya dibuatnya. “Betul la Aizad.. Mana ada Pn. Salina suruh buat, tak pernah dengar pun”, tambah pula si Pidin dan Pejoe. “Ada la.. Pn. Salina suruh buat lepas … Continue reading »

Categories: Perspektif | Leave a comment

PERSPEKTIF : Kejadian Sejadah Berdiri.. Pelik Tapi Benar?

“Sesungguhnya urusan-Nya apabila Dia menghendaki sesuatu, Dia hanya berkata kepadanya “Jadilah!” Maka jadilah sesuatu itu” (Surah Yassin ayat 82) Salam.. Sebenarnya saya tidak terlalu terkejut tentang fenomena ini apabila ia berlaku buat kali pertama. Tetapi selepas beberapa siri kejadian ini dilaporkan, hal ini yang membuatkan saya menjadi terkejut dan terkeliru. Secara kebiasaannya di Malaysia ini, … Continue reading »

Categories: Perspektif | Leave a comment

PERSPEKTIF : 1 MALAYSIA.. Antara Harapan Dan Kritikan..

“Diri saya bukannya besar untuk mempersoalkan tentang konsep 1MALAYSIA. Tetapi hanyalah untuk renungan bersama” Pengenalan.. Konsep 1MALAYSIA diilhamkan oleh YAB Datuk Seri Mohd Najib Bin Tun Abdul Razak, Perdana Menteri Malaysia. Konsep ini bertujuan untuk mengeratkan perpaduan antara kaum di Malaysia. Konsep ini adalah satu konsep yang sangat baik bagi saya kerana kaum2 di Malaysia … Continue reading »

Categories: Perspektif | Leave a comment

PERSPEKTIF : Perwakilan Atau Diwakilkan? Renungan Kepada Semua..

JPK lama dan baru di Majlis Penghargaan JPK 2008 Pada 11.11.2008 di Bilik TV Kolej Zamrud telah diadakan satu majlis yang sangat bermakna kepada Ahli Jawatankuasa Perwakilan Kolej tak kira lama ataupun yang baru. Secara emosinya, ahli JPK yang lama berada dalam keadaan sedih dan gembira, begitu juga kepada ahli JPK yang baru. Apa yang … Continue reading »

Categories: Perspektif | Leave a comment

PERSPEKTIF : Persatuan Kesenian Islam UiTM Pulau Pinang.. Satu Coretan..

Teringat kembali memori 30 Julai 2008, pastinya saya tidak dapat lupakan apabila saya dan rakan2 menghantar borang permohonan penubuhan Persatuan Kesenian Islam kepada unit aktiviti HEP UiTM Pulau Pinang. Dengan matlamat dan harapan untuk melihat syiar Islam terus mekar di kampus dengan cara memartabatkan kesenian islam, maka hadirlah motto “Towards Islamic Arts Priority” sebagai cogan … Continue reading »

Categories: Perspektif | 3 Comments

Kisah Nabi : Nabi Ibrahim Dan 4 Ekor Burung

Pada suatu hari, Nabi Ibrahim a.s telah memohon kepada Allah s.w.t supaya menunjukkan kepadanya bagaimana Allah s.w.t menghidupkan makhluk yang telah mati. Allah s.w.t bertanya kepada Nabi Ibrahim, “Adakah engkau tidak percaya bahawa Aku berkuasa menghidupkan makhluk yang telah mati?”. Lalu Nabi Ibrahim a.s pun menjawab “Sudah pastinya aku percaya bahawa Kau Maha Berkuasa untuk … Continue reading »

Categories: Kisah Para Nabi | Leave a comment