• Rencah

    Minit Ke-17

    “Majulah Sukan Untuk Negara” Sumber – Kosmo GOLLLLLLLL!! Masing2 bersorak gembira. Terutamanya bagi penyokong2 pasukan Negeri Sembilan. Jaringan pertama pada minit ke 17 memecah suasana stadium yang gamat dengan kebanjiran penyokong2 kedua-dua pasukan. Penyokong pasukan Kelantan mula resah. Apa tidaknya, Si Kijang Emas ketinggalan 1 mata di belakang pasukan Jang Oh Jang. Pertarungan pada malam ini sungguh menarik sekali. Pertembungan pasukan Kelantan dan Negeri Sembilan menjadi satu sejarah kerana kedua-dua pasukan amat jarang sekali dapat melayakkan diri ke pusingan akhir Piala Malaysia. Baca seterusnya>> Pasukan Negeri Sembilan telah menunggu selama 61 tahun untuk menjuarai semula Piala Malaysia. Pasukan Kelantan pula sudah 3 kali melayakkan diri ke pusingan akhir, tapi semuanya…

  • Rencah

    Ada Duit Kecik Tak?

    “Sesungguhnya perniagaan itu adalah sembilan per sepuluh daripada sumber rezeki” (Riwayat Tirmizi) Jual Beli adalah salah satu muamalat dalam Islam-Gambar Hiasan “Tak de duit kecik la bang..” “Nak makan ape!!” “Nak beli ke tak? Kalau tak nak beli boleh belah!!” Pernah tak anda dengar semua dialog di atas? Mesti pernah kan? Haha.. Hal ini banyak berlaku di kalangan peniaga2 Melayu Islam kita ni. Kadang2 malas nak pergi kedai2 orang melayu ni. Ada duit salah, tak duit pun salah. Bawak duit RM50 sekeping tak ada duit kecik, tak bawak duit kena hambat pulak (memang patut pun). Baca seterusnya>> Bila perniagaan gulung tikar, dikatanya tidak ada rezeki. Betul tu, rezeki tu datangnya…

  • Uncategorized

    First Class Facility.. Third Class Mentality

    “Pembangunan spiritual dan infrastruktur harus seimbang” “Saya nak bagi satu cadangan, apa kata pihak pengurusan universiti buatkan satu susur gajah untuk kami. Panaslah time pegi kelas”, seorang pelajar memberi cadangan. “Saya pun nak bagi satu cadangan, boleh tak pihak pengurusan kolej sediakan tong sampah yang senang masukkan sampah dalam tu, tong sampah sekarang susah la nak gune, kena bukak penutup dulu la”, seorang lagi pelajar menambah. Baca seterusnya>> Telinga saya sudah panas ketika itu. Entah apa2 entah cadangan yang diberikan budak2 ni. Bagaikan duduk dalam syurga, tak boleh susah2 cikit pun. Semua nak senang dia je. Kalau cadangan yang membina insan tak apa la jugak, asyik bagi cadangan yang membina…

  • Rencah

    Semudah Itu Soalannya?

    “Allah tidak membebani seseorang itu, melainkan sesuai dengan kesanggupanya..”(Surah Al-Baqarah:286) “Adoi.. Susah giler soalan tadi, nangis aku jawab”, kata seorang pelajar.. “Abis la aku.. Apa la nasib aku nanti..”, pelajar yang lain pulak yang berkata. Tamat sahaja paper Fluid Power Technology, semua student2 mechy tersenyum sahaja termasuklah saya. Sukar untuk melihat student yang yakin menjawab soalan tadi. Belum pun buku jawapan habis dikutip oleh pengawas exam, masing2 sudah resah. Suasana riuh rendah dibuatnya. Ramai menggelengkan kepala.. Baca seterusnya>> Soalan yang agak berlainan dari soalan sem-sem lepas memeningkan kepala terutamanya bagi ‘pencinta’ soalan2 lepas. Soalannya juga banyak berkisar tentang topik yang agak sukar dalam subjek ini. Apa boleh buat, hal yang…