browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Monthly Archives: February 2010

Dajjal : Kisah Hadith Tamim ad-Dari

Gambar Hiasan Fitnah Al-Masih Dajjal telah banyak diceritakan oleh Nabi Muhammad Sollallahu A’laihi Wasalam. Bukan hanya Nabi SAW sahaja yang menceritakan perihal fitnah dahsyat Dajjal ini, bahkan setiap nabi yang diutuskan oleh Allah SWT pasti akan memberikan peringatan kepada ummat masing-masing. Persoalannya, mengapakah fitnah Dajjal ini dikatakan fitnah yang dahsyat yang akan melanda umat akhir … Continue reading »

Categories: Fitnah Dajjal Al-Masih, Ulasan Buku | 2 Comments

Sunnah Nabi Sepanjang Hari

“Sollallahu a’la Muhammad.. Sollallahu a’laihi wasalam..” Bergema di seluruh pelusuk dunia dengan selawat ke atas junjungan besar Nabi Muhammad SAW. Hari ini 12 RabiulAwal, bertepatan dengan hari lahirnya baginda junjungan besar Nabi Muhammad SAW. Bukan majlis sambutan yang kita inginkan, tetapi semangat perjuangan Nabi SAW yang perlu diambil. Sambutlah ‘maulidur rasul’ setiap hari! Moga hidup … Continue reading »

Categories: Dakwah, Info, Rencah, Sunnah | 3 Comments

Nota Hati Seorang Lelaki

“Saya melihat lelaki pada zaman ini kurang kepimpinannya. Kerana itulah saya menulis kisah-kisah tentang lelaki dari aspek anak, suami, ayah dan daie. Kesemuanya kisah yang saya alami sendiri”, kata Ustaz Pahrol Mohd Juoi dalam rancangan Malaysia Hari Ini (MHI). “Apa yang paling saya ingat ialah kisah seorang ahli korporat yang menceritakan tentang ibunya. Sewaktu ibunya … Continue reading »

Categories: Dakwah, Family, Perspektif, Rencah, Ulasan Buku | 2 Comments

Nasyid Inter-Kampus UiTM Puncak Alam : Realiti & Penghayatan

“Dapat giliran nombor berapa?!”, rakan-rakan bertanya kepada saya. “Haha.. Nombor 13. Last sekali”, saya menjawab. “Allah.. Last sekali.. Mesti dah ngantuk time tu”, ngomel rakan-rakan saya. Pengalaman mendapat giliran yang pertama ketika Festival Nasyid UiTM (FENU ’09) dahulu, ianya telah mengejutkan kami sekumpulan. Begitu juga di pertandingan ini, mendapat giliran terakhir pastinya menjadi cabaran kepada … Continue reading »

Categories: Aktiviti, KEMBARA, Kisah Teladan, Nasyid, Rencah | Leave a comment

Rasul Junjungan (Inter-Kampus UiTM Puncak Alam)

Era 2005 dan 2006, kumpulan nasyid Az-Zafran begitu dikenali di SBPI Sabak Bernam. Diberitakan Az-Zafran tetap unggul di sekolah sehinggalah sekarang. Saya tidak pasti sama ada baju nasyid kuningnya sudah ditukar dengan yang baru atau belum. Tapi tidak mengapa, aura Az-Zafran tetap dengan baju kuning itu. Era itu telah berlalu, kini saya bersama kumpulan Far-E-ZeeN … Continue reading »

Categories: Aktiviti, Info, Nasyid | Leave a comment

Rumah Usang Itu Tinggal Kenangan

“Irah.. Irah.. Ada orang robohkan rumah sebelah, pergi tengok cepat!!” Bapak mengejutkan Irah di bilik. Kamera Digital Sony terus dicapai Irah dan terus meluru ke rumah usang di sebelah. Irah merakamkan gambar-gambar ketika rumah usang itu dirobohkan. Sekumpulan penukang rumah yang diupah oleh pakcik sedang rancak merobohkan rumah usang yang hampir roboh itu. Makcik (penghuni … Continue reading »

Categories: Family, Kisah Teladan, Rencah | Leave a comment

Bersama Keluarga Di Sungai Sendat, Ulu Yam

“Mana pulak jalan ni. Dah la tak de line kat dalam hutan ni”, saya bermonolog di dalam hati. Jalan sudah dijumpai, tetapi ke manakah jalan ini akan membawa kami? Masya-Allah, jalannya sangat sempit sesuai dengan nama sungai yang kami akan lawati nanti. SUNGAI SENDAT. Sungai Sendat terletak di salah satu kawasan rekreasi yang banyak terdapat … Continue reading »

Categories: Family, KEMBARA | Leave a comment

Mehnah Di Bumi Utara

“Ya Allah.. Dah gerak la!!”, saya berkata kepada teman. Tren yang sepatutnya saya naiki pada pagi itu terus berlalu di hadapan mata saya. Lewat 1 minit sahaja sebelum ia bergerak. Tidak diduga, tren pada hari itu bergerak awal 5 minit dari masa yang dicatatkan pada pagi itu. “Ya Allah.. Sayang tiket tu.. Macam mana ni?”, … Continue reading »

Categories: Family, KEMBARA, Kisah Teladan, Rencah | Leave a comment