browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Monthly Archives: March 2010

Ada Gerakan Desak Fitri UNIC Masuk UNIQUE Semula?

SUMBER : Facebook “Fitri dah keluar UNIC ke?”, satu persoalan timbul. “Kenapa dia keluar?”, tanya seorang lagi. Satu demi satu persoalan timbul berkenaan ahli lama UNIC ini. Hanya suatu yang biasa terjadi kepada manusia. Setiap pertemuan pasti ada perpisahan, kita ini tidak kekal selamanya, begitu juga kepada sesebuah kumpulan nasyid. Tetapi ianya menjadi satu persoalan … Continue reading »

Categories: Nasyid | Leave a comment

CGPA Bukan Hanya Di Atas Kertas

“Buat apa nak join program-program ni.. Buang masa jer.. Kita ni student ok? Bukan kerja kita nak berprogram ni. Kita duduk dalam rumah, baca buku cukuplah!”, kata seorang sahabat. Assignment, Test, Kuiz, Presentation, Tutorial dan Kuliah. Perkara biasa untuk seorang pelajar universiti. Kerja hakikinya adalah belajar, skor dalam peperiksaan dan membawa pulang segulung ijazah ke … Continue reading »

Categories: Perspektif, Rencah | Leave a comment

Asal Usul Raihan, Hijjaz Dan Rabbani

Pada suatu petang di era 80 an, sekumpulan anak-anak muda di Kampung Sungai Penchala berkumpul di dalam sebuah gelung (saluran air). Mereka berkumpul bukannya untuk bergosip dan melepak membuang masa. Tetapi misi mereka ketika itu sangat bermakna dan menjadi pencetus kepada satu perjuangan yang kekal sehingga kini. Mereka merakam album yang pertama di sebuah gelung … Continue reading »

Categories: Info, Nasyid | 2 Comments

Menjamu Selera Di Tepi Ladang

“Air Kosong.. Nasi Bujang.. Emm.. Sup Kosong sekali yer!” Itulah ayat pesanan biasa yang saya dan rakan-rakan gunakan semasa memesan makanan di kedai makan. Suatu kebiasaan kepada student untuk memesan yang ‘ekonomi’ sahaja. Maklumlah nak save bajet la katakan. Itu jika di kedai atau restoran biasa. Tapi lain pula kali ini, kami ke sebuah tempat … Continue reading »

Categories: Aktiviti, Jom Makan-Makan, Review | Leave a comment

Siapa Kamu?

Rasulullah s.a.w pernah bercerita mengenai seorang lelaki yang telah meninggal dunia. Apabila dia dimasukkan ke dalam kuburnya, dia berasa amat terkejut kerana kuburnya terang benderang dan terdapat satu makhluk di dalam kuburnya. Tanya lelaki itu : Siapa kamu? Jawab makhluk tadi : “Kamu tak kenalkah pada saya? Sayalah yang kamu baca pada siang hari dan … Continue reading »

Categories: Kisah Teladan, Sunnah | Leave a comment

Aku Sebuah Kamera

“Aku dilahirkan di sebuah kilang elektronik yang terletak di negara China. Setelah aku siap dipasang, lalu aku dimasukkan ke dalam sebuah kotak dan dihantar ke suatu tempat menaiki pesawat. Aku menunggu sahaja dengan sabar sementara menunggu pesawat yang membawaku tiba di destinasi yang hendak dituju. Masa yang ku tunggu telah pun tiba. Pesawat yang membawaku … Continue reading »

Categories: Review | Leave a comment

Banyak Berdebat Kurang Berjabat

Selepas mengumumkan kabinet barunya sebaik sahaja dipilh semula menjadi ketua negara, Bapak Presiden Indonesia, Susilo Bambang Yudhoyono berkata, “Kecintaan saya kepada parti berakhir apabila kesetiaan saya kepada negara bermula”. Pernahkah kata-kata ini keluar daripada mulut wakil-wakil rakyat kita di Malaysia? Kerisauan kepada suasana politik di Malaysia sangat merimaskan. Terutamanya selepas Pilihanraya Umum 12 yang lalu. … Continue reading »

Categories: Bicara Siasah | Leave a comment

Nasyid Dahulu Dan Sekarang

. Irama nasyid asalnya daripada alunan irama padang pasir di negara Arab. Selepas kedatangan Islam yang dibawa oleh junjungan besar Nabi Muhammad SAW, bait-bait syair yang menceritakan tentang keindahan alam,memuji wanita, berhala dan pemimpin, telah bertukar arah kepada bait-bait syair yang memuji, bertasbih, bertahmid dan bertakbir kepada Allah Subhanahu Wataa’la dan Rasul-Nya. Islam telah tersebar … Continue reading »

Categories: Info, Nasyid | Leave a comment