Ada Gerakan Desak Fitri UNIC Masuk UNIQUE Semula?

SUMBER : Facebook

“Fitri dah keluar UNIC ke?”, satu persoalan timbul.

“Kenapa dia keluar?”, tanya seorang lagi.

Satu demi satu persoalan timbul berkenaan ahli lama UNIC ini. Hanya suatu yang biasa terjadi kepada manusia. Setiap pertemuan pasti ada perpisahan, kita ini tidak kekal selamanya, begitu juga kepada sesebuah kumpulan nasyid. Tetapi ianya menjadi satu persoalan yang besar untuk dirungkai oleh peminat. Kenapa beliau keluar?


Emm.. Setiap orang yang bergelar artis pasti akan menjadi buah mulut setiap peminat. Sampaikan macam mana artis tu tidur pun nak tahu, perlu ke tahu? Untuk kes saudara Fitri ini, kita hanya perlu menerimanya dengan hati terbuka. Anggaplah ianya adalah masalah peribadi yang amat rahsia untuk dikongsi. CUKUP.

Hakikatnya, beliau bukan lagi ahli kumpulan UNIC@UNIQUE. Terimalah walaupun ada hati yang terluka. Terluka? Wah.. Hebat sangat kecewanya tu. Hehe..

Beliau adalah anggota asal kumpulan UNIC yang mula bertapak di industri seni tanah air pada tahun 2002. Bermula dari album yang pertama yang diberi nama You And I See sehinggalah yang terakhir dirakamkan bersama UNIC iaitu album Langkah Tercipta. Sudah 5 album bersama UNIC dan bolehlah dikatakan ‘otai’ dalam kumpulan ini.

Sebut sahaja UNIC pasti akan teringat Fitri. Sehingga begitu sekali ingatan para peminat terhadapnya. Oleh kerana itulah pengundurannya menjadi tanda tanya kepada semua. Dan yang terbaru, tanda ingatan dan desakan peminat-peminatnya, ada golongan peminat yang mendaftarkan satu fan page di facebook untuk mengumpulkan sokongan bagi memujuk beliau kembali ke pangkuan UNIC @ UNIQUE.

Klik untuk imej yang lebih besar

Fan Page ini dibuat oleh individu yang tak dikenali. Yang bertujuan bagi menarik sokongan para peminat untuk memujuk saudara Fitri kembali ke UNIC. Apa pun, jangan terburu-buru untuk sokong. Yang lepas tu biarlah lepas, janganlah diungkit lagi. Lihat sendiri pesanan oleh tuan punya badan di bawah ni :

Saya juga mahu beliau kembali bersama UNIC @ UNIQUE. Tetapi kita seharusnya menghormati keputusan yang dibuat oleh beliau. Biarlah ianya menjadi satu nostalgia kepada kita dan terima dengan hati yang terbuka.

UNIQUE & FITRI HARIS

Banyak yang telah berubah. UNIC sudah menamatkan kontrak dengan Hijjaz dan menukar namanya daripada UNIC kepada UNIQUE. Fitri pula telah bergerak secara solo sekarang. Moga kedua-duanya semakin maju dalam perjuangan masing-masing.

Dengar cerita Fitri Haris akan menerbitkan album solonya yang dibantu oleh Hafiz Hamidun pada bulan Mei ini. Antara lagu yang telah siap dirakam ialah lagu Musafir Rawan (klik sini). Lagu lain pula ialah Suara Azan, Cinta Hakiki dan satu lagu khas untuk anak kesayangannya iaitu SOFEA. Dan ada juga lagu-lagu lain yang masih belum dirakam lagi.

Itulah hakikatnya yang perlu ditelan semua. Yang pasti, perjuangan perlu diteruskan. Untuk Saudara Bazli, Fadzli dan Fakhrul, anda semua tetap UNIQUE, sekali UNIC terus UNIQUE! Untuk Saudara Fitri Haris, teruskan perjuangan anda kerana industri nasyid kita ini masih memerlukan anda semua.

UNIQUE Di Facebook :

FITRI HARIS Di Facebook :

 Sekian Terima Kasih.. Wasalam..

KEUNIKAN BERSAMA UNIQUE!

Blogger Templates

Jamalie_Jam @ jamalrafaie89.blogspot.com
13600 Perai, Pulau Pinang.

CGPA Bukan Hanya Di Atas Kertas

“Buat apa nak join program-program ni.. Buang masa jer.. Kita ni student ok? Bukan kerja kita nak berprogram ni. Kita duduk dalam rumah, baca buku cukuplah!”, kata seorang sahabat.

Assignment, Test, Kuiz, Presentation, Tutorial dan Kuliah.

Perkara biasa untuk seorang pelajar universiti. Kerja hakikinya adalah belajar, skor dalam peperiksaan dan membawa pulang segulung ijazah ke rumah. Bagi seorang pelajar, menerima segulung ijazah pada hari konvokesyen adalah kemuncak kejayaan. Benar.. Saya bersetuju dengan idealogi ini, mungkin juga anda.


“Apa!? Ko join persatuan? Kerja ko study je tau! Kalau tak dapat Dekan sem ni, siap ko!”, gertak seorang ibu apabila mengetahui anaknya ingin melibatkan diri dalam aktiviti persatuan. Jangan kata tidak, ada kes seperti ini dan saya pernah mendengarnya.

Lain pula yang terjadi kepada saya. “Kat sana (kampus) tak join apa-apa ke? Aktif la sikit. Jangan jadi orang yang tak aktif yang duduk bawah tempurung”, kata Bapak kepada saya. Mungkin sudah terbiasa dengan aktiviti dan berpersatuan, beliau juga ingin melihat saya dapat memimpin suatu hari nanti. Dan bukan bermakna apabila aktif dalam persatuan, pelajaran diketepikan.

Benarkah menumpukan 100% masa kepada pelajaran dapat menjadikan seseorang itu lembap? Mungkin ada yang setuju dan mungkin juga ada yang tidak setuju dan menentang dengan sekeras-kerasnya. Kenapa saya katakan lembap? Sebab orang seperti ini tidak mahu bersosial (tidak bercampur dengan orang dan terlibat dalam aktiviti luar),

Mungkin orang yang ‘fokus’ ini dapat skor dalam peperiksaan, setiap kali lecturer bertanyakan soalan pasti dia dapat menjawab. Tetapi bagaimana dengan softskill nya? Kehebatan yang sebenar bukan hanya di atas kertas, kerana ramai yang saya jumpa, di atas kertas memang tip-top, bila buat praktikal sangatlah mendukacitakan. Senang cerita teori hebat, praktikal hampeh. Saya lebih respect kepada mereka yang ahli dalam kedua-dua bidang. Teorinya mantap, praktikalnya ok, dan sosialnya baik.

Saya berani berkata begini kerana saya banyak menjumpai orang seperti ini. Bukan kerana saya dengki dengan pencapaian akademik seseorang, tetapi terfikir tentang kehidupan di masa depan. Bolehkah kita hanya menjaja sijil kita di merata-rata tempat tetapi tidak ada kualitinya itu?

“SAYA TAK AKAN AMBIL STUDENT DEGREE”

“Korang belajar FANUC (mesin CNC) tak dalam kelas? Auto CAD?”, tanya seorang Technician kepada kami sewaktu kelas praktikal di Lab Computer Numerical Control (CNC).

“Tak.. Kami belajar Solid Work je..”, jawab kami.

“Macam mana korang nak bersaing masa mintak kerja nanti? Budak-budak Poli dengan ILP lagi banyak belajar dari korang tau. Walhal diorang tahap sijil je”, kata Technician itu. Apa yang kami mampu buat, itu sahaja yang kami belajar, bukan tidak mahu belajar sendiri, tetapi alat, masa dan bebanan assignment yang banyak menyempitkan peluang itu.

“Maaf cakap dik.. Bukan tak nak ambil budak degree, tapi tengoklah… Ijazah je besar (kejuruteraan), tapi cuba suruh bukak tayar, menggigil nak buat”, kata seorang supervisor di sebuah kedai membaiki kereta ketika rakan saya membuat lawatan ke kedai itu.

Itulah yang dikatakan lembap bagi pendapat saya. Kehebatan menjawab soalan dan membuat assignment hanya membantu dalam soal teori semata-mata. Ianya hanya di atas sehelai kertas dan tidak bermakna jika ilmu itu tidak dapat dipraktikkan dalam kehidupan.

Cara belajar di universiti banyak menekankan soal teori. Bagi bidang kejuruteraan, pihak universiti mahu melahirkan seorang jurutera dan bukannya seorang juruteknik, itu yang saya dengar dari seorang lecturer beberapa tahun lepas. Benar, tetapi teori itu perlulah disertai dengan praktikal dan bukannya hanya menghafal nota, jawab dan skor. Jika bidang sejarah atau bahasa mungkin boleh, tapi tidak untuk bidang kejuruteraan.

Jika di negara seperti Jepun. Mereka yang agak kurang dalam bidang akademik akan diserap masuk ke dalam bidang teknikal. Tetapi tahap pelajaran pelajar praktikal dikira setaraf dengan pelajar-pelajar di bidang akademik. Macam ada dua jenis universiti, universiti belajar akademik dan universiti teknikal, dua-duanya dikira ijazah. Disebabkan itulah negara Jepun maju dengan teknologinya yang hebat, juruteranya mampu buat apa yang pekerja bawahan boleh buat.

Tidak di negara kita, pelajar yang kurang berjaya dalam akademik dilabel sebagai pelajar bermasalah dan tidak cerdik. Bagi saya mereka bukannya tidak cerdik, tetapi sistem pembelajaran yang berorentasikan peperiksaan di negara kita ini yang menyebabkan perkara ini berlaku.

Kerana itulah terjadinya fenomena pelajar perempuan lebih ramai di universiti berbanding pelajar lelaki kerana perempuan dapat menumpukan diri dalam soal akademik dan menjawab soalan peperiksaan dengan baik. Pelajar lelaki pula ramai yang berminat dalam bidang ternikal. Mereka bukannya tidak bijak, tetapi diasak dengan asakan akademik yang merimaskan.

‘ATTITUDE’ DAN ‘SOFTSKILL’ FAKTOR UTAMA

Terpampang kertas majong yang tertulis “Ciri-Ciri Graduan Harapan Majikan”.

Attitude… Mempunyai Softskill yang mantap… Boleh dipercayai.. Boleh bekerja di bawah tekanan.. Kreatif dan Inovatif.. Dan terakhir, kelulusan yang cemerlang. Inilah antara ciri-ciri graduan yang menjadi rebutan majikan. Hal ini saya bincangkan bersama rakan-rakan semasa LDK di sebuah kem kepimpinan Mahasiswa.

Ternyata, kelulusan akademik hanyalah dikira sebagai syarat sahaja, dan bukannya satu faktor penentu kejayaan seseorang. Berapa ramai orang yang tidak masuk universiti tetapi berjaya dalam perniagaannya? Dan berapa ramai yang mempunyai ijazah tetapi bekerja sebagai pekerja buruh sahaja? Bukan kelulusan yang dilihat, tetapi perangai yang baik menjadi idaman.

Bayangkan jika seorang graduan yang cemerlang memohon kerja dengan sebuah syarikat, tetapi keadaannya kusut-masai dan datang lewat ke sesi interview, adakah beliau akan diterima bekerja dengan kelulusannya itu?

Bayangkan pula seorang yang tiada sijil tetapi rajin bekerja, peramah, jujur dan disenangi oleh semua orang, adakah mungkin dia boleh berjaya menjadi seorang manager suatu hari nanti? Bill Gate tidak berjaya dalam pelajarannya, tetapi kini beliau kini telah menjadi antara orang yang terkaya di dunia. Apakah faktornya?

Jawapannya… Attitude mengubah segalanya.

Selain dari itu, softskill juga amat penting dalam menentukan kejayaan seseorang. Selain dari ilmu yang diperolehi, ilmu-ilmu lain juga amat perlu seperti ilmu komunikasi yang berkesan. Bagaimana anda hendak berjaya jika tidak pandai berkomunikasi dengan orang lain? Beraktiviti adalah jawapannya.

Gagal berkomunikasi menyebabkan anda tidak berjaya walaupun anda seorang jurutera

Untuk rakan-rakanku yang tidak mahu bersosial ataupun tersilap bersosial (gejala yang tidak elok), marilah kita melengkapkan diri kita dengan ilmu berpersatuan. Kerana dengannya banyak memberi pengalaman dan mendapat ilmu yang sangat berguna sewaktu bekerja nanti. Tetapi apabila berpersatuan, jangan dilupa dengan pelajaran ye.

Sebuah cerita untuk dikongsi :

“Seorang Professor mengupah bot seorang nelayan untuk memancing di laut dalam. Di dalam perjalanan, Professor itu pun berbual-bual dengan Si Nelayan itu.

“Kamu boleh berbahasa Inggeris?”, tanya Prof. kepada Si Nelayan. “Tidak tahu tuan, saya hanya bersekolah rendah sahaja”, jawab Nelayan itu.

“Aduh.. Kamu telah kehilangan 50% dari hidupmu, dengan Bahasa Inggeris kamu boleh menjadi kaya-raya seperti saya. Kamu tahu Matematik?”, tanya Prof. dengan angkuhnya. “Tidak tuan, saya tidak tahu”, jawab Si Nelayan itu.

“Haha.. Kamu telah kehilangan 70% hidupmu. Patutlah senang ditipu orang. Rugi-rugi.. Haha..”, angkuh Si Professor lagi.

Tiba-tiba cuaca berubah dan angin bertiup dengan kencang. Ombak tinggi menghayun bot di tengah lautan. Bot itu bakal karam!

“Apa yang perlu kita lakukan? Adakah kita akan selamat?”, tanya Si Professor dengan gelabahnya.

“Ooo.. Jangan risau. Kita perlu berenang beratus meter dari sini untuk sampai ke daratan. Tuan tahu berenang?”, tanya Si Nelayan. “Tidak tahuuuuu…”, tergetar Professor menjawabnya.

“Tadi tuan cakap saya telah kehilangan 70% dari hidup saya kerana tidak tahu berbahasa Inggeris dan Matematik. Tapi tuan telah kehilangan 100% hidup tuan kerana tidak tahu berenang.”

PENGAJARAN : Jangan merendahkan orang lain dan softskill sangat penting dalam kehidupan.

Ada apa dengan CGPA di atas kertas? Jika tidak hebat mengemudi hidup. Apa guna CGPA di atas kertas jika CGPA kehidupan tidak secemerlang mana. Sekadar perspektif dan pendapat dari saya. Salah dan silap harap dimaafi. Teruskan perjuangan dalam pelajaran dan teruskan hidup untuk kehidupan di dunia dan akhirat.

ILMU TANGGA KEJAYAAN

Blogger Templates

Jamalie_Jam @ jamalrafaie89.blogspot.com
13600 Perai, Pulau Pinang.

Asal Usul Raihan, Hijjaz Dan Rabbani

Pada suatu petang di era 80 an, sekumpulan anak-anak muda di Kampung Sungai Penchala berkumpul di dalam sebuah gelung (saluran air). Mereka berkumpul bukannya untuk bergosip dan melepak membuang masa. Tetapi misi mereka ketika itu sangat bermakna dan menjadi pencetus kepada satu perjuangan yang kekal sehingga kini.

Mereka merakam album yang pertama di sebuah gelung saliran air! Suatu yang amat menyedihkan, ketika itu mereka hanya bernasyid dengan satu nada sahaja disebabkan ketiadaan kemudahan alat muzik dan studio rakaman. Sebelum itu, mereka hanya membuat persembahan di majlis-majlis ceramah dan ramai yang tidak menyedari kehadiran mereka.


Mereka menggelarkan diri mereka dengan nama Putera-Putera Al-Arqam Malaysia.

Antara lagu-lagu awal mereka ialah :

  1. Masyarakat Islam Telah Bermula
  2. Tanpa Agama
  3. Mari-Mari Kita Sejenak Mengingat
  4. Maridhallahuilla
  5. Kholidubilquran
  6. Islam Yang Telah Berkembang
  7. Di Pondok Kecil
  8. Di Sini Kami Berkumpul

Jika tidak silap saya, lagu Tanpa Agama dan Di Pondok Kecil telah dirakam semula. Evergreen sungguh lagu-lagu itu kan? Sangat hebat ilham yang Allah SWT kurniakan kepada mereka untuk mencipta lagu yang baik ketika itu. Masya-Allah..

Mereka suatu ketika dahulu (sumber : http://syukbah.blogspot.com)

Hari demi hari kemudahan mereka semakin bertambah. Mereka telah mempunyai pakaian persembahan sendiri (jubah putih dan serban putih). Selain itu, mereka juga telah mempunyai sistem audio dan studio sendiri. Persembahan mereka juga semakin kerap dipersembahkan di majlis-majlis ceramah anjuran Al-Arqam. Dan ketika inilah Arwah Ustaz Asri Ibrahim (Rabbani) membuat penampilan sulongnya dengan menjadi vokalis utama kumpulan nasyid Putera-Putera Al-Arqam Malaysia ini.

Kadang-kadang mereka juga menggunakan nama Syukbah Kebudayaan Al-Arqam dan lagu-lagu mereka menjadi siulan pemuda-pemuda Al-Arqam di seluruh dunia. Bagi pengikut Al-Arqam, inilah sahaja hiburan bagi mereka. Jadi tidak hairanlah setiap kali risalah-risalah Al-Arqam diedarkan, mereka (pemuda Al-Arqam) turut menjual kaset-kaset kumpulan nasyid ini.

Kualiti lagu-lagu mereka semakin hari semakin meningkat dengan mempelbagaikan bentuk suara seperti bass, harmoni, suara kanak-kanak dan selingan sajak oleh saudara Dinie Juri dan Pak Nora.

Antara lagu-lagu studio awal mereka ialah :

  1. Maulana
  2. Ya Robbi Salimna
  3. Sifat 20
  4. Harapanku Pada-Mu Subur Kembali
  5. Sampailah Waktu
  6. Bila Izrail

Album yang paling mendapat sambutan ialah album Kelahiran. Setiap kali mengadakan persembahan, pasti ramai yang hadir memberi sokongan dan mereka juga menjual kaset-kaset mereka di situ. Apabila sokongan semakin menggalakkan, mereka memikirkan untuk membuat pembaharuan dalam kumpulan mereka. Sejak dari itu mereka menggunakan alatan muzik, membuat studio yang lebih canggih, mempunyai kenderaan sendiri untuk memudahkan ke sana ke mari dan mencari generasi pelapis yang dapat meneruskan perjuangan nasyid ini.

Majlis hiburan Islam anjuran Al-Arqam
Persembahan NADAMURNI

Ramai pelajar-pelajar Al-Arqam yang menunjukkan minat yang mendalam untuk menjadi penasyid. Sejak dari itu, hasil daripada perbincangan yang telah dibuat di antara mereka, nama Putera-Putera Al-Arqam Malaysia ditukar dengan nama NADAMURNI.

DI ERA NADAMURNI

Mereka sebulat suara bersetuju menggunakan nama NADAMURNI sebagai nama yang baru. Antara anggota-anggota asal kumpulan NADAMURNI ini ialah :

  1. Asri Ibrahim
  2. Isman Nadim
  3. Rahmat Shafie
  4. Asri Ubai
  5. Faizal Osman
  6. Yusuf Sabri
  7. Amin
  8. Rosman
  9. Hamzah
  10. Hashim Ngadiman

Dalam NADAMURNI, mereka telah menggunakan kompang dan alatan muzik tradisional yang lain. Bagi seluruh jemaah Al-Arqam, mereka telah mengganggap kumpulan ini sebaris dengan artis-artis yang lain dengan menyanyikan lagu dan menceritakan tentang kehebatan kumpulan ini.

 Adakah yang anda kenal? Saya rasa ada..

Antara lagu-lagu mereka dalam jenama NADAMURNI ialah :

  1. Bisikan aidilfitri
  2. Munajat
  3. Potret Aidilfitri
  4. Cahaya Di Ufuk Timur
  5. Kasih Sayang
  6. Balada Makkatul Mukarramah
  7. Untukmu Rasulallah

PENUBUHAN SYARIKAT OVA PRODUCTION

Selepas lama bergerak secara ‘underground’, mereka telah menubuhkan sebuah syarikat rakaman sendiri iaitu OVA Production. Produk yang mereka hasilkan ialah video ceramah, kaset nasyid kanak-kanak, kaset nasyid muslimah dan lain-lain lagi. Pada masa yang sama OVA Production memperkenalkan artis pertama di bawah naungannya iaitu The Zikr dan anggota asalnya terdiri daripada :

  1. Nazri Johani (Sabah)
  2. Zairee
  3. Abu Bakar
  4. Soleh
  5. Azman (Sabah)

Dan mereka juga memperkenalkan kumpulan lain iaitu :

  1. Suara SMKAKL (juga dikenali dengan nama ANUGERAH)
  2. Nadamurni II (kanak-kanak)
  3. Shaoutussofwa
  4. Nada Athirah
  5. Qatrunnada (Muslimah)
Semenjak kemasukkan saudara Farihin Abd Fatah ke dalam Ova Production, banyak pembaharuan yg dapat dilihat. Beliau berkongsi idea dengan saudara Waharp Yusof, Sohibul Fadhil, Dinie Juri dan lain-lain. Mereka bekerja di dalam satu pasukan dan hasilnya Nadamurni semakin diterima oleh masyarakat terutama masyarakat kampus. Sejak itu lagu-lagu Nadamurni juga sudah mula kedengaran di dalam radio dan TV.
KEHADIRAN MUNIF DAN PEMBUBARAN NADAMURNI
Kebiasaan yang berlaku kepada sesebuah kumpulan, ahlinya pasti silih berganti.Tibalah masanya seorang lagi vokalis kedua diperkenalkan iaitu saudara Munif Ahmad (Hijjaz). Kehadiran Munif Ahmad ke dalam Nadamurni memberi kesan yang semakin mengancam. Kini, mereka tidak mempunyai masalah untuk memenuhi jemputan persembahan kerana mereka mampu mengagihkan kumpulan kepada dua kerana kehadiran dua orang vokalis utama. Hebat kan?

Kehebatan kumpulan NADAMURNI ini tiada tandingan ketika itu, namun langit tidak selalu cerah. Pada tahun 1994, jemaah Al-Arqam dan Aurad Muhammadiah diharamkan oleh kerajaan dan kumpulan ini dibubarkan.

Pembubaran ini bukanlah suatu musibah kepada mereka tetapi adalah satu hikmah terhadap perjuangan mereka. Daripada penampilan berjubah dan berserban putih, kini mereka mengubah cara penampilan mereka dengan memakai kopiah yang beraneka corak dan warna. Artis-artis OVA Production juga telah berpecah untuk mewujudkan kumpulan yang baru. Lahir dengan semangat dan cara yang baru lagi memberangsangkan.

Artis OVA Production berpecah kepada :

  1. RABBANI (Nadamurni)
  2. HIJJAZ (Nadamurni dan The Zikr)
  3. RAIHAN (The Zikr)
  4. NOW SEE HEART (Suara SMKAKL @ Anugerah)
  5. JAUHARI (Nada Athirah)
  6. MAWADDAH
  7. UST AWALUDDIN (bergerak secara solo)

Ada juga di antara mereka yang bergerak aktif dalam permainan alatan muzik dan back up artis :

  1. HAMZAH (Nadamurni)
  2. ROSDY (Nadamurni II)

Jauh sungguh perjalanan mereka sehingga ke hari ini. Dari tiada apa-apa sehingga menjadi kumpulan yang hebat sekarang. Benarlah kata orang, insan yang paling gembira mendapat kejayaan adalah orang yang berjaya dari usaha dan kepayahannya dahulu. Apa kata kita lihat sedikit foto-foto lama dan baru yang menggamit memori silam.

Mungkin cover album dulu-dulu

Memang foto yang nostalgia
Lagi gambar persembahan

The Zikr suatu ketika dahulu
Dari The Zikr kepada Raihan

Lagu-lagu Nadamurni dirakam kembali oleh Rabbani dan Hijjaz

Persoalan telah terjawab dan sedia terjawab. Hijjaz, Raihan dan Rabbani berasal dari satu aliran yang sama. Asalnya mereka dari kumpulan Nadamurni dan kumpulan naungan OVA Production. Merekalah generasi pertama yang memperjuangkan nasyid di Malaysia ini, dan sehingga ke hari ini nama mereka masih disebut-sebut sebagai penasyid lagenda dan evergreen.

Al-Fatihah kepada Allahyarham Ustaz Asri Ibrahim (Rabbani), Allahyarham Zairee (Raihan), Allahyarham Soleh (Hijjaz) yang telah kembali ke rahmatullah. Insya-Allah.. Perjuangan dakwah melalui hiburan ini menjadi jariah untuk mereka di sana. Amin..

Terima kasih kepada penasyid-penasyid hebat (mereka semua) yang telah banyak berkorban jiwa dan raga dalam arena ini. Kredit juga kepada saudara Abu Darwisy kerana sumber artikel dan gambar-gambar dalam entri ini diambil dari blognya (saya olah semula dengan gaya bahasa saya sendiri). Bolehlah juga melawat blog beliau (di sini), juga entri asal (di sini).

HIBURAN WADAH DAKWAH!!

Blogger Templates

Jamalie_Jam @ jamalrafaie89.blogspot.com
13600 Perai, Pulau Pinang.

Menjamu Selera Di Tepi Ladang

“Air Kosong.. Nasi Bujang.. Emm.. Sup Kosong sekali yer!”

Itulah ayat pesanan biasa yang saya dan rakan-rakan gunakan semasa memesan makanan di kedai makan. Suatu kebiasaan kepada student untuk memesan yang ‘ekonomi’ sahaja. Maklumlah nak save bajet la katakan.

Itu jika di kedai atau restoran biasa. Tapi lain pula kali ini, kami ke sebuah tempat terpencil yang terletak di Kg. Pelet, Bukit Mertajam. Sebuah restoran yang dibina khas oleh pengusaha ternakan kambing, arnab, ayam dan lain-lain haiwan ternakan, dan restoran ini diberi nama Puncak Mutiara Cafe. Jom kita TERJAH!!


RESTORAN DI TENGAH LADANG

Siapa sangka kami disambut oleh suara sekumpulan kambing di dalam kandang yang terletak di sebelah restoran ini. Mujur masa makan tak bau kambing, Fuhh.. Di sekeliling restoran ini terdapat banyak tanaman dan industri agro pertanian seperti ternakan kambing, arnab, ayam kampung, sayur-sayuran dan kolam memancing. Pendek kata, kita dapat menikmati permandangan kebun sayuran sewaktu menikmati juadah yang disediakan dipesan.

Apa yang menariknya di sini ialah semua bahan mentah (daging kambing, arnab dan ayam) adalah dihasilkan dari ladang ini sendiri. Antara lain yang menarik juga ialah harganya yang mahal (menarik jugak ke?). Resah juga hati dan perasaan bila nak memilih menu apa yang nak dipesan, takut lari bajet. Hehe..

Bagi mengelakkan memesan sesuatu yang biasa, masa yang lama diambil untuk memilih menu yang ekonomi dan memenuhi selera kami semua. Seorang demi seorang membelek buku menu (keputusan belum dibuat), bertukar kepada rakan sebelah, pun masih buntu, tak tahu nak pilih apa!

Sesi memilih menu.. Macam nak buat discussion assignment pulak..

Keputusan perlu dibuat juga. Akhirnya masing-masing memesan menu makanan idaman hati. Tunggu punya tunggu akhirnya sampai juga apa yang dipesan. (Main pesan je, tak tahu pun apa yang dipesan). Dan inilah hasilnya…

Ayam Marryland, Roti Benggali, ABC dan Air Sirap
Ingatkan kecik je ABC ni.. Sekali.. Ni HAH!

Memang puas hati makan kat tempat ni. Persekitarannya yang bersih dan nyaman amat memberi kepuasan kepada sesi menghabiskan makanan. Alhamdulillah.. Dah habis makan, masa untuk bayar, tapi sebelum tu nak tinjau kawasan sekeliling dulu.. Jom tinjau..

Permandangan di restoran
Tempat Cashier yang eksklusif dan moden

Kawasan dapur dan tempat makan di bahagian lain

Tempatnya memang lawa, tapi memang saya tak berpuas hati dengan suraunya. Kemudahan surau yang agak daif, kecil dan tempat solat yang bercampur lelaki dan perempuan (tak mustahil lelaki boleh solat sebelah perempuan) menyukarkan pelanggan untuk bersolat. Emm.. Jangan biarkan perempuan menjadi imam dan lelaki menjadi makmum di belakang. Pihak restoran perlu ambil perhatian tau!

Bayaran yang saya perlu bayar adalah seperti di dalam bil di atas. Agak berbaloi dengan kualiti makanan yang disediakan. Terima kasih Puncak Mutiara Cafe!

DEDIKASI BUAT RAKAN-RAKANKU DAN RESTORAN

Bagi sesiapa yang tinggal di sekitar kawasan Permatang Pauh, Penanti dan Bukit Mertajam mungkin sudah maklum dengan restoran ini. Bagi yang belum maklum bolehlah tengok kat peta di atas ni yer.. Dan juga kepada anda yang kebetulan ke Pulau Pinang, boleh juga mencuba masakan di restoran ini. Saya sertakan juga laman sesawang restoran ini untuk rujukan anda. (klik sini)

Terima kasih kepada Kamarol kerana sudi memperkenalkan restoran ini kepada kami. Terima kasih juga kepada Fitri yang sudi bersama semasa tayar motor pancit di tengah jalan. Juga kepada Pidin, Sidiq dan Shafiq di atas kesudian berjalan cari makanan bersama-sama. Moga ukhuwah kita terjalin selamanya. Insya-Allah..

PUNCAK MUTIARA CAFE!!

Blogger Templates

Jamalie_Jam @ jamalrafaie89.blogspot.com
13600 Perai, Pulau Pinang.

Siapa Kamu?

Rasulullah s.a.w pernah bercerita mengenai seorang lelaki yang telah meninggal dunia. Apabila dia dimasukkan ke dalam kuburnya, dia berasa amat terkejut kerana kuburnya terang benderang dan terdapat satu makhluk di dalam kuburnya.

Tanya lelaki itu : Siapa kamu?


Jawab makhluk tadi : “Kamu tak kenalkah pada saya? Sayalah yang kamu baca pada siang hari dan juga pada waktu malam”. Barulah lelaki itu teringat, makhluk itu ialah Al-Quran. Seterusnya dia dipimpin oleh makhluk tadi dan dibawanya bertemu Allah SWT. Betapa gembiranya dia dapat menatap zat Allah Yang Maha Suci. Bukan sekadar itu saja, Allah telah memerintahkan malaikat agar memakaikan mahkota dan perhiasan syurga kepada lelaki itu. Serta Allah memerintahkan malaikat agar turut memberi perhiasan-perhiasan syurga kepada kedua ibu bapa lelaki tersebut.

Terkejutnya ayah dan ibunya sambil berkata : “Wahai malaikat, amalan kami sedikit sahaja, tapi kenapa kami mendapat perhiasan-perhiasan ini?”. Jawab malaikat, “Kerana anakmu telah mempelajari dan membaca Al-Quran.”

SUMBER : Buku “Beginilah Al-Quran Mengajar Kami” (Telaga Biru Sdn. Bhd)

Masya-Allah.. Benarlah Al-Quran adalah mukjizat teragung Nabi Muhammad SAW dan Kalam Allah SWT yang suci. Bukan sahaja membaca satu huruf dari Al-Quran mendapat 10 ganjaran pahala, malahan dapat menjadi ‘peguam’ kita di hadapan Allah SWT kelak.

Dalam cerita ini, kita dapat mempelajari satu lagi cara untuk berbakti kepada ibu dan bapa, iaitu dengan membaca Al-Quran. Berbanggalah kita dengan nikmat yang Allah SWT turunkan ini, dan sama-samalah kita mengambil peluang dengan membaca Al-Quran, Bacalah sekurang-kurang satu ayat (kalau tak mampu nak baca panjang-panjang). Biar sedikit dan berterusan dari banyak tapi buat kadang-kadang.. Sekadar perkongsian untuk semua dan SELAMAT BERAMAL…

AL-QURAN PENJANA UMMAH !!

Blogger Templates

Jamalie_Jam @ jamalrafaie89.blogspot.com
13600 Perai, Pulau Pinang.

Aku Sebuah Kamera

“Aku dilahirkan di sebuah kilang elektronik yang terletak di negara China. Setelah aku siap dipasang, lalu aku dimasukkan ke dalam sebuah kotak dan dihantar ke suatu tempat menaiki pesawat. Aku menunggu sahaja dengan sabar sementara menunggu pesawat yang membawaku tiba di destinasi yang hendak dituju.

Masa yang ku tunggu telah pun tiba. Pesawat yang membawaku terbang tinggi telah selamat mendarat. Aku disambut oleh seorang peniaga dan aku bersama rakan-rakanku yang lain dibawa ke kedainya. Aku masih tidak tahu lagi dimanakah aku akan dibawa. Tapi aku dapat perhatikan terdapat banyak feri di kawasan itu dan kedai peniaga itu terletak di sebuah jeti..

Ya.. Aku tahu sekarang aku dimana, aku di sebuah pulau yang diberi nama Pulau Langkawi.


Aku dipamerkan di ruang pameran berkaca di kedainya bersama rakan-rakanku yang lain. Setiap hari aku dibelek dan dipegang oleh pengunjung kedai yang lalu lalang di jeti itu. Sehinggakan pada suatu hari datang seseorang yang bersama keluarganya datang ke kedai kamera itu.

Mereka membelek diriku dan akhirnya aku dibeli oleh mereka. Aku dibawa pulang ke rumah tuan baruku itu dan aku berkhidmat mengambil gambar-gambar kenangan keluarganya, mengambil gambar sedih, gembira, formal dan candid. Hampir 4 tahun aku bersama dengannya, namun pada suatu hari yang hening…

Prakkkk!! Aku terjatuh di atas lantai. Sakit sungguh badanku, aku dapat rasakan badanku berkecai. Tuan aku berusaha menyelamatkanku, namun tidak berjaya. Kanta fokusku telah kabur, aku tidak mampu ‘melihat’ lagi. Tuan ku teramatlah sedih dengan kemalangan yang menimpa diriku.

Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul, aku yang merasai semuanya. Setelah lama berkhidmat bersama tuan ku, sekarang aku tidak mampu berkhidmat lagi. Lalu aku diletakkan di dalam almari untuk dijadikan peninggalan nostalgia keluarganya. Itulah riwayat hidupku sebagai sebuah kamera. “

SETELAH MENULIS SEBUAH KARANGAN BIOGRAFI…

Fuhhhh.. Letih buat karangan. Teringat kembali nostalgia di zaman sekolah sewaktu menulis karangan biografi. Hari ini saya menulis kembali kenangan itu, tapi dalam konteks yang sebenar, kisah kamera Sony Cyber-Shot saya yang jatuh ke lantai akibat kecuaian saya sendiri, minta maaf kamera digitalku, daku tidak sengaja.

Kamera Sony yang berkecai selepas jatuh terhempas

Saya membeli kamera ini sewaktu melancong ke Langkawi bersama keluarga. Kebetulan ketika itu model Sony Cyber Shot baru dilancarkan. Tambahan pula keluarga saya masih menggunakan kamera berfilem ketika itu, apa salahnya mencuba suatu benda yang baru. Model kamera ni dah susah nak jumpa sekarang, masa nak betulkan pun, orang Sony cakap model ni dah tak keluar dan susah nak betulkan. Apa nak buat, saya dah cuba selamatkannya, tapi tak kesampaian pula.

Selepas memaklumkan kepada Bapak tentang hal ni, beliau terus membekalkan bajet untuk membeli kamera yang baru. Emm.. Kamera apa yang nak beli ye? Saya pun meminta pandangan rakan-rakan di Facebook, kalau-kalau ada cadangan yang ok. Namun rakan-rakan memberi cadangan yang sangat TERBAIK!! Ramai yang mencadangkan kamera jenis Digital Single-Lens Reflex (DSLR). Satu cadangan yang baik, tapi.. Bajetnya terlalu tinggi.. Maaf ye kawan-kawan.. Hehe..

Setelah membuat kajian kecil tentang model-model kamera terbaru, tercanggih, dan termurah, saya terus ke kedai kamera untuk mendapatkan model terbaru itu. Alhamdulillah.. Kamera itu ada di sebuah kedai (KY DIGITAL). Lalu saya membelinya.

Di kedai KY DIGITAL, Sunway Carnival Mall

Mempersembahkan Sony Cyber-Shot model DSC-W320! (gambar kamera kat atas sekali). Harganya RM 699. Brother kedai tu kata model ni baru 3 minggu keluar, kira masih fresh lagi la ye.. Warna hijau menjadi pilihan, sebab warna silver dah biasa, dan ada satu lagi warna pink, pink? Dapat memory stick 2Gb dan beg kamera sekali. Saya tak tahu sangat nak cerita pasal specification kamera ni, banyak yang kena belajar lagi. Tapi mungkin gambar di bawah dapat membantu.

Klik gambar untuk lebih nampak

Syukur pada-Mu Ya Allah kerana memberikan kurniaan ini. Terima kasih Bapak kerana memberi bajet membeli kamera ini. Moga kamera ini dapat berkhidmat lama dengan ku. Idaman qalbu, nak beli kamera DSLR, model Nikon D5000. Insya-Allah ada rezeki nanti, bolehlah saya memilikinya pula ye..

Kamera idaman.. Nikon D5000

Ada sesiapa yang boleh cadangkan dekat mana nak belajar pasal fotografi? Berminat la..


SELAMAT BERKHIDMAT DSC-W320 HIJAU KU!

Blogger Templates

Jamalie_Jam @ jamalrafaie89.blogspot.com
13600 Perai, Pulau Pinang.

Banyak Berdebat Kurang Berjabat

Selepas mengumumkan kabinet barunya sebaik sahaja dipilh semula menjadi ketua negara, Bapak Presiden Indonesia, Susilo Bambang Yudhoyono berkata, “Kecintaan saya kepada parti berakhir apabila kesetiaan saya kepada negara bermula”.

Pernahkah kata-kata ini keluar daripada mulut wakil-wakil rakyat kita di Malaysia?

Kerisauan kepada suasana politik di Malaysia sangat merimaskan. Terutamanya selepas Pilihanraya Umum 12 yang lalu. Kecoh! Satu kesimpulan awal yang boleh dibuat. Saya bukannya seorang penganalisis politik, tetapi sebagai rakyat Malaysia dan mahasiswa, rasanya saya juga berhak untuk menyuarakan pendapat. Pendapat dari insan yang kerdil dan kurang pengalaman ini.


PERUBAHAN POLITIK MALAYSIA

Pilihanraya Umum Ke-12 yang diadakan pada Mac 2008 telah merubah iklim politik Malaysia yang menyaksikan 5 buah negeri (kini 4 buah negeri) jatuh ke tangan parti pembangkang. Satu tamparan hebat kepada kerajaan Barisan Nasional yang sekian lama memerintah Selangor, Kedah, Perak (BN semula), Pulau Pinang dan Kelantan.

Sejak itu, politik Malaysia telah berubah. PANAS!!

“Barisan Nasional tak sangka boleh kalah, Pakatan Rakyat tak sangka boleh menang”. Siapa sangka ianya boleh berlaku. Bagi saya, kepincangan awal bagi politik kita disebabkan BN tidak bersedia menjadi pembangkang, dan PR pula tidak bersedia menjadi kerajaan.Tidak hairanlah perangai masing-masing tidak berubah ketika di dalam sidang Dewan Undangan Negeri.

“Dah jadi kerajaan masih nak membangkang, dah jadi pembangkang masih nak berkerajaan”. Itu yang saya lihat dan perhatikan. Sekadar pendapat saya sahaja.

ISU DEMI ISU MUNCUL

Saya tidak mahu menafsir dan membuat kesimpulan pada setiap isu yang timbul. Biarkan ianya menjadi rahsia dan penyelidikan saya sendiri. Tetapi saya berpendapat bahawa politik Malaysia ini semakin meruncing bermula apabila Datin Seri Wan Azizah meletakkan jawatan sebagai Ahli Parlimen Permatang Pauh, bagi memberi laluan kepada suaminya bertanding semula bagi menduduki kerusi Parlimen itu.

Kampus saya di Permatang Pauh, terasa kurang selesa sewaktu pilihanraya kecil itu berlangsung. Poster berlambakan, jalan penuh sesak sehingga ke tengah malam hanya kerana mahu memenuhi kehendak berpolitik di antara kedua-dua parti yang bertanding. Akhirnya, Datuk Seri Anwar Ibrahim menang dalam pilihanraya kecil itu dan menduduki kerusi ketua pembangkang di Dewan Rakyat.

Suasana sewaktu Pilihanraya Kecil Parlimen Permatang Pauh

Sejak dari itu, satu demi satu isu menjadi perbualan dan perdebatan hangat dalam kancah politik Malaysia. Tidak sahaja di dalam Parlimen, tetapi dijadikan ‘gosip’ hangat di warung-warung tepi jalan.

Antara yang hangat diperkatakan ialah penubuhan kerajaan baru pada 16 September yang diidamkan oleh Ketua Pembangkang ketika itu, dan yang terbaru ialah kes-kes Ahli Parlimen melompat parti menjadi bebas dan ada yang dipecat. Ketika ini, perdebatan di Parlimen tentang pembongkaran rancangan Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menumbangkan Kerajaan Persekutuan (BN) menjadi topik hangat.

RAKYAT MEMERHATIKAN ANDA

Ada di antara mereka mempunyai tahap pelajaran yang tinggi. Doktor, Engineer, Ahli Perniagaan, Guru, Ahli Ekonomi dan sebagainya. Tetapi ramai di antara mereka yang tidak menunjukkan perangai yang bertepatan dengan status yang mereka miliki.

Gambar Hiasan

Rakyat disajikan setiap hari dengan perangai kebudak-budakan yang ditunjukkan oleh ahli-ahli Yang Berhormat yang mewakili mereka. Ada sahaja yang kecoh di Parlimen setiap hari, bukannya berdebat mengenai hak rakyat dan rang undang-undang yang dibahaskan, tetapi soal peribadi dan kepartian yang tak berkesudahan.

SERANGAN DAN PEPERANGAN POLITIK

Dalam buku Gerakan Freemasonry ada menerangkan bahawa, gerakan Freemasonry akan meletakkan seorang wakil di setiap negara di dunia ini untuk memporakperandakan politik di negara itu. Sifirnya mudah, membantu mereka untuk menguasai politik di sesebuah negara itu dan menjadikan negara itu mengikut acuan mereka yang dikenali sebagai New Age (perancangan Al-Masih Dajjal).

Cuba kita perhatikan di negara jiran kita, Thailand, rusuhan dilakukan oleh penyokong-penyokong bekas Perdana Menteri Thailand, Taksin Sinawatra, bagi mendesak supaya Perdana Menteri Abhisit Vejjajive meletak jawatan. Itu negara jiran kita Thailand, negara yang tidak mempunyai banyak kaum di negara itu, tetapi masih berbalah. Kita? Nauzubillah.. Moga Allah jauhkan dari rusuhan yang melampau di negara ini.

Setiap hari, ada sahaja ceramah politik yang menghentam antara satu sama lain. Debat, kutuk, ceramah, poster, blog, risalah dan apa-apa saja yang boleh dijadikan modal politik, pasti akan digunakan. Tidak ada suatu pun yang mendatangkan kebaikan dan perpaduan. Yang ada hanya dendam, dengki, marah dan fitnah!

Jika syarikat telekomunikasi berlawan antara satu sama lain, ianya memberi kebaikan kepada pengguna kerana perkhidmatan yang baik pasti diberikan untuk memikat hati pengguna (persaingan antara syarikat). Tetapi adakah rakyat dapat kebaikan jika parti-parti politik bersaing sesama sendiri? Makin gawat keadaaannya dan tak menguntungkan rakyat kerana hak rakyat tak dibincangkan, tapi yang ada hanya rancangan untuk menjatuhkan lawan.

Banyak ceramahnya, kerjanya tak ada!

Politik sekarang sudah kotor. Bukan kerana politik itu hakikatnya kotor, tetapi binatang-binatang politik itu yang mengotorkannya. Apalah salahnya jika kuasa dan mandat yang diberikan oleh rakyat digunakan untuk sama-sama membangunkan pembangunan insan dan infrastruktur, kerana ianya dapat memberikan pengaruh yang bersih dan berpanjangan.

KURANGKAN BERDEBAT BANYAKKAN BERJABAT

Semua pihak terutamanya ahli-ahli politik untuk memikirkan perpaduan dan bukannya permusuhan. Apa yang saya perhatikan, terdapat beberapa perkara yang menyebabkan politik kita ini semakin gawat. Antaranya :

  • Semangat kepartian yang tinggi. Wakil rakyat adalah wakil kepada rakyat. Apa yang terjadi sekarang di Parlimen ialah mereka menganggap mereka adalah wakil parti. Kerana itulah soal rakyat tidak diambil perhatian.
  • Masuk politik kerana nak kaya. Satu sebab yang selalu berlaku. Masuk politik kerana mahu mendapatkan projek-projek besar untuk menjadi kaya dan menggunakan kuasa yang diperolehi untuk kepentingan diri. Lihat sahaja dengan kes-kes rasuah yang menimbun untuk disiasat.
  • Dendam kesumat. Apabila dipecat, cuba nasib di parti lain. Lepas tu hentam balik rakan-rakan di parti asalnya. Selalu juga berlaku.
  • Ikut siapa yang menang. Ini satu lagi jenis orang yang tidak berjuang. Bila parti ni menang, ikut pasti ni. Bila parti tu menang, ikut parti tu. Kadang-kadang buat macam tu untuk mudah mendapatkan kontrak kerja. Orang jenis ini menjadikan kualiti perjuangan parti yang sebenar gagal dipraktikkan.
  • Tidak ikhlas berjuang. Kalau tak dapat kontrak, mulalah merajuk keluar parti.

Ujian harta, wanita dan pangkat menjadi bentuk ujian yang paling besar yang melanda sesiapa sahaja. Dalam bidang politik, ujian paling besar adalah wang dan kuasa. Kerana kuasa dapat menentukan segalanya. Setuju?

Alangkah bagusnya kalau pemimpin saling bekerjasama

Pada hemat saya, senario ini tidak dapat diselesaikan dalam tempoh terdekat. Kemungkinan besar ianya dapat dipulihkan apabila tiba PRU 13 nanti. Wallahua’alam.. Insya-Allah jika tiada aral melintang, saya akan melaksanakan tanggungjawab saya kepada negara dengan memilih wakil rakyat yang sepatutnya. Tunggu calon-calon semua!! Undi saya adalah rahsia!

Banyakkanlah berjabat wahai pemimpinku. Juga nasihat kepada diriku yang akan menjadi pemimpin sekurang-kurangnya pemimpin kepada diriku sendiri. Kita sebagai rakyat perlulah memilih pemimpin yang baik untuk kita dan tumbangkan pemimpin yang bermasalah!!

Entri ini adalah pendapat peribadi saya dan bukannya mewakili mana-mana parti. Kepada sesiapa yang tidak sependapat dengan saya, tidak mengapa. Setiap orang mempunyai pendapatnya sendiri. Tunaikan tanggungjawab anda pada PRU 13 akan datang. Insya-Allah.. Setiap undi amat bermakna.

BANYAKKAN BERJABAT! KURANGKAN BERDEBAT!

Blogger Templates

Jamalie_Jam @ jamalrafaie89.blogspot.com
13600 Perai, Pulau Pinang.

Nasyid Dahulu Dan Sekarang

.

Irama nasyid asalnya daripada alunan irama padang pasir di negara Arab. Selepas kedatangan Islam yang dibawa oleh junjungan besar Nabi Muhammad SAW, bait-bait syair yang menceritakan tentang keindahan alam,memuji wanita, berhala dan pemimpin, telah bertukar arah kepada bait-bait syair yang memuji, bertasbih, bertahmid dan bertakbir kepada Allah Subhanahu Wataa’la dan Rasul-Nya.

Islam telah tersebar ke seluruh alam dengan berkat usaha para sahabat Nabi SAW. Dengan tersebarnya agama suci ini, secara tidak langsung irama padang pasir yang memuji Allah SWT, Rasulullah SAW, dan keindahan Islam turut dibawa bersama ke seluruh alam.


NASYID DI NUSANTARA

Irama nasyid di Nusantara telah lama bermula tetapi tidaklah sepopular sekarang. Kehadiran kumpulan Al-Jawaher, Al-Mizan, Orkes Sinar Murni dan El-Suraya (kebanyakannya kumpulan nasyid wanita) telah mewarnai perjalanan irama nasyid suatu ketika dahulu.

Kumpulan Nasyid dulu-dulu

.

Orkes Sinar Murni
.

Selepas itu, irama nasyid di tanah air kita ini dihiasi dengan kehadiran kumpulan nasyid ‘indie’ atau ‘underground’ seperti kumpulan nasyid jemaah Al-Arqam iaitu Nada Murni (kumpulan asal Rabbani dan Hijjaz) dan The Zikr (Raihan) dalam era 80-an.

Akhirnya, kumpulan nasyid yang bertujuan murni ini telah keluar dari kepompong ‘underground dan indie’ dan mula dikenali masyarakat dengan terbitnya album Puji-Pujian dari kumpulan RAIHAN. Penerbitan album Puji-Pujian ini telah mencatatkan rekod di Malaysian Book Of Records dengan jualan album tertinggi dalam sejarah Malaysia dengan jualan album mencecah 1,000,000 album! Masya-Allah..

RAIHAN suatu masa dahulu dikenali dengan nama THE ZIKR
.
Siapa yang tidak kenal dengan RAIHAN kan?
.

Selepas pengharaman jemaah Al-Arqam, kumpulan Nada Murni telah pun dibubarkan dan mereka berpecah kepada dua kumpulan yang dikenali pada hari ini sebagai kumpulan HIJJAZ dan RABBANI. Raihan, Hijjaz dan Rabbani boleh dikatakan sebagai kumpulan paling berpengaruh ketika itu dan sekarang. Lihat sahaja faktor-X mereka yang dapat menembusi hati nurani masyarakat. Cuba minta rakan-rakan anda menyanyikan lagu Puji-Pujian, pasti mereka tahu walaupun mereka itu Mat Rock sekali pun. Try la.. Insya-Allah diorang tahu..

RABBANI

.

HIJJAZ
.
Itulah permulaan bagi industri nasyid di Tanah Air kita ini. Kumpulan ini masih tetap subur sehingga sekarang dengan lagu-lagu mereka yang menusuk qalbu. Perubahan tetap berlaku bagi setiap manusia, Nazrey Johani telah menarik diri dari Raihan, Allahyarham Ust Asri Ibrahim telah meninggalkan kita dan Rabbani pada tahun lepas.
Hijjaz pula telah kehilangan rakannya,Soleh, yang kembali kerahmatullah. Namun mereka tetap berjaya sehingga menjadi syarikat yang disegani sekarang seperti Hijjaz Records Sdn Bhd.
.
GENERASI PENYAMBUNG KESINAMBUNGAN DAKWAH

Syarikat Telaga Biru Sdn. Bhd. banyak memberi sumbangan kepada industri nasyid ini dengan menaungi dan menerbitkan album seperti kumpulan Hijjaz dan Rabbani. Selepas Hijjaz menubuhkan syarikat sendiri, mereka pula meneruskan perjuangan dengan melahirkan kumpulan Inteam yang telah mengubah iklim nasyid Malaysia dengan lagunya yang hits, Kasih Kekasih.

.

INTEAM
.

Kumpulan Inteam bagi saya adalah pelopor irama nasyid kontemporari. Buat kali pertamanya lagu nasyid (Kasih Kekasih) menjadi juara carta ERA suatu ketika dahulu. Lagu ini memberi tamparan impak yang maksima kepada industri hiburan Tanah Air dan membuka lembaran baru irama nasyid kontemporari.

Selepas itu, artis nasyid hadir seperti tumbuh bagaikan cendawan. Selepas Inteam, UNIC (kini UNIQUE) dan Mestica pula hadir (artis Hijjaz Records). Artis-artis nasyid lain pula seperti Now See Heart, Brothers, Devotees, Mirwana, dan lain-lain lagi yang terlalu banyak untuk ditulis.
.
UNIC
.
MESTICA
.
NOW SEE HEART
.
MIRWANA
.
Kini, irama nasyid sudah berubah sedikit demi sedikit. Berubah untuk membiasakan iramanya dengan keadaan semasa. Irama padang pasir kepada irama rap, rock, R&B, dan penggunaan alatan muzik canggih telah merubah landskap irama nasyid ini. Namun begitu, usaha dakwah yang tersirat di dalam setiap bait-bait lagunya masih mampu diterima sebagai hiburan yang mendidik jiwa.
“Sokonglah kami selagi kami dilandasan yang benar”. Kata-kata Bazli UNIC ketika mengadakan persembahan tempoh hari.
Sokonglah industri nasyid ini, kerana inilah wadah dakwah melalui hiburan dan jihad kita untuk agama. Irama nasyid memerlukan generasi yang mewarisi perjuangan ini, jangan terjadi seperti irama Dangdut yang suatu ketika dahulu sangat popular dan akhirnya terkubur begitu sahaja kerana tiada pewarisnya.
Nasyid dahulu dan sekarang. Sama tapi tidak serupa, irama yang berubah tetapi dakwah yang sama yang memerlukan kesabaran dan pengorbanan untuk mengemudinya.

HIBURAN WADAH DAKWAH!!

Blogger Templates

Jamalie_Jam @ jamalrafaie89.blogspot.com
13600 Perai, Pulau Pinang.