browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Monthly Archives: November 2010

KEBERSIHAN TANDAS BERNILAI 30 SEN

[Sumber : nynjbengali.com] . Saya bercuti ke Bandung Indonesia 3 tahun yang lalu. Biasalah, orang yang jarang pergi melancong akan mengalami kejutan budaya apabila berada di tempat lain. Begitu juga saya, kiraan dan nilaian mata wang di Indonesia sedikit memeningkan. Tidak hairanlah saya terkejut apabila menggunakan tandas (dipanggil kamar kecil jika di Indonesia). Bayaran untuk … Continue reading »

Categories: Perspektif, Rencah | Tags: , , , | 11 Comments

ASAL USUL SPIRULINA DAN KHASIATNYA

. Pernahkah anda mendengar sejenis alga yang diberi nama SPIRULINA? Alga ini sangat berkhasiat untuk diambil dan dikategorikan sebagai Multi-Vitamin. Dari manakah alga ini muncul dan dikaji khasiatnya? Share

Categories: Herba Penawar Al-Wahida, Info | Tags: , , , | 7 Comments

APABILA BUKU TIDAK DIPULANGKAN..

Antara buku yang masih ada dalam koleksi saya . Orang kata, ilmu perlu disebar-sebarkan, tidak baik disimpan-simpan. Saya pun tidak berapa kisah untuk berkongsi kepada rakan-rakan yang lain tentang kebaikan, khususnya buku-buku ilmiah yang dibeli oleh saya sendiri. Buku yang dibeli rasanya sudah menggunung. Tetapi mengapa semakin lama semakin sedikit? Rupa-rupanya banyak buku-buku saya yang … Continue reading »

Categories: Rencah, Tinta ADMIN | Tags: , , , | 20 Comments

E-BOOK DUNIA NASYID DARI STUDIOKINI

Muka Depan E-Book . Hari ini saya ingin berkongsi karya tentang dunia nasyid yang disusun oleh Saudara Fahmi, admin Studiokini Media. Selama setahun beliau mengumpulkan artikel-artikel tentang dunia nasyid yang diberi nama Dunia Nasyid : Perkembangan Nasyid (era Al-Arqam – 2010). Alhamdulillah, usaha itu membuahkan hasil dengan terbitkan E-Book tersebut. E-Book ini mengisahkan tentang perkembangan … Continue reading »

Categories: Nasyid | Tags: , , | 10 Comments

STRATEGI DAH BAGUS.. TAPI..

Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar mengumumkan penubuhan Mock Casino bagi melatih pasukan Polis Khas dalam kes perjudian. Dalam satu segi, usaha ini boleh diterima kerana hendak menangkap penjenayah kelas tinggi bukannya mudah. Bagi menangkap mereka, polis perlu mewujudkan satu pasukan ‘undercover’ yang menyamar sebagai anggota kumpulan penjenayah itu. Nak jadi anggota kumpulan penjenayah … Continue reading »

Categories: Perspektif | Tags: , , | 16 Comments

DAGING ‘TERBEKU’ DI PETI SEJUK

Apabila terlihat kelibat lembu-lembu yang gemuk di tengah jalan raya, semestinya Raya Haji tidak berapa lama lagi. Tidak ketinggalan juga terjadinya kesesakan lalu lintas yang menyesakkan pengguna jalan raya. Persiapan menyambut Aidil Adha juga giat dijalankan, barang keperluan dibeli, saudara-mara pulang ke kampung. Lembu-lembu sudah ditambat menunggu masa untuk disebat! AJK Masjid pula sibuk memasang … Continue reading »

Categories: Rencah | Tags: , , | 12 Comments

NASYID, PUJIAN, HARTA DAN WANITA

“Bernasyid ada dua tujuan”, Bazli UNIC memulakan bicara. “Yang pertama adalah hiburan dan yang kedua ialah dakwah. Ianya bukan suatu yang main-main dan tanggungjawabnya adalah besar”, beliau menyambung lagi. Bas yang membawa para peserta Kembara Amal UNIC Ke Utara ke Puteri Ayu Resort, Yan Kedah terus menyusuri liku desa yang damai itu. Kami di dalam … Continue reading »

Categories: Nasyid, Perspektif | Tags: , , , , , | 16 Comments

KAYA ITU HUBBUD DUNYA?

Sumber – [uk2.net] . “Jom kita buat bisnes”, ajak Ali kepada Abu. “Ehh.. Tak nak la aku”, jawab Si Abu. “Kenapa pulak tak nak buat bisnes? Nabi pun galakkan umat Islam berniaga. 9/10 rezeki datangnya dari berniaga tau? Ke kau takut rugi?”, balas Si Ali. “Bukan sebab tu. Kalau aku masuk bidang bisnes, aku takut … Continue reading »

Categories: Dakwah, Motivasi, Perspektif | Tags: , , , | 16 Comments