browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Monthly Archives: February 2014

Budak Melayu Pergi Kuil

Saya dah beberapa kali menghadiri makan malam yang dianjurkan organisasi Cina. Setiap kali makan malam tersebut, kami (tetamu Melayu) diberikan satu meja khas yang dijamu dengan KFC. Mereka juga tahu budaya dan tuntutan agama orang-orang Melayu (makanan) yang dikhuatiri tidak halal buat orang Islam. Maka mereka menghormati kerana tahu tentang halal haram makanan dalam Islam. … Continue reading »

Categories: Bicara Siasah, Dakwah, Kisah Teladan, Perspektif | Tags: , , , , , , , | 2 Comments

UMNO PAS Gabung? Ameen

Apa yang berlaku di negara kita dan seluruh dunia adalah pertunjuk dari Yang Esa. Allah SWT tak akan buat sesuatu perkara itu berlaku tanpa ada sebab. Perbalahan politik, bencana alam, kecelaruan agama dan macam-macam lagi membuatkan kita menjadi resah dan gelisah. Tapi sebenarnya Allah mahu kita beringat dan berfikir. Apabila berlaku perpecahan dalam kalangan umat … Continue reading »

Categories: Bicara Siasah | Tags: , , | Leave a comment

Kisah Nasi Lemak Chef Wan

Ada yang ‘simbah petrol’ apabila Chef Wan komen tentang Nasi Lemak dalam pesawat MAS yang dikatanya tak ada timun dan ikan bilis. Biarlah Chef Wan kata macam tu, dia kan Chef terkenal. Kita ni yang jarang-jarang memasak ni kalau nak tumpang semangkuk tibai MAS memang tak patut la. Ada makan dalam pesawat sudah cukup bagus … Continue reading »

Categories: Info, Perspektif, Rencah | Tags: , , | Leave a comment

Kerajaan Turun Harga Barangan

1. Kerajaan Malaysia baru-baru ini melancarkan Kempen Jimat Barang Dapur (JBD) yang melibatkan pasaraya-pasaraya besar di Malaysia seperti Tesco, Giant, Aeon, Econsave dan lain-lain lagi. 2. Hasil daripada Makmal yang diwujudkan oleh kerajaan bagi mengkaji punca dan penyelesaian isu sara hidup itu mendapati punca utama harga barang naik adalah disebabkan permainan harga oleh ORANG TENGAH. … Continue reading »

Categories: Info, Rencah, Review | Tags: , , , , , | Leave a comment

Jangan Pelik Kalau Cauvinis Bersuara

Jangan pelik kalau puak Cauvinis suka-suka persenda agama kita, pertikai bangsa kita, kutuk sana kutuk sini. Selagi ada orang kita (Melayu Islam) yang sokong mereka selagi itulah mereka akan terus bersuara. Buat apa DAP nak takut, ada orang yang akan jadi pembela mereka. Dakwah katanya. Biarlah negara tergadai, agama dipersenda, tapi Tahaluf Siyasi tetap kena … Continue reading »

Categories: Bicara Siasah, Tongkat Bangsaku | Tags: , , , | Leave a comment

Encik Om Atau Oi Oi?

Suatu petang rakan saya menghubungi penjaga balairaya di kampung melalui telefon. Orangnya dipanggil Encik Om. “Encik Om.. Pagar Balairaya dah bukak ke?”, tanya rakan saya. “Dah bukak dah”, jawab Encik Om. Selesai pertanyaan, tidak berapa lama selepas itu tiba-tiba Encik Om datang ke Balairaya dengan tergesa-gesa. Beliau lantas menongkat motorsikal dan datang bersalaman dengan semua … Continue reading »

Categories: Kisah Teladan | Tags: , , , , , | Leave a comment

13 Mei Versi 2.0

Memang tak dapat dinafikan ada ‘tangan ghaib’ yang mahukan tragedi berdarah 13 Mei berulang kembali. Jika versi tragedi ini berulang kembali, ‘mereka’ mahu ianya lebih berdarah daripada tahun 1969. Orang Melayu kurang belajar daripada sejarah sedangkan kaum lain (baca : tangan ghaib) belajar bagaimana mahu menukar sejarah lalu untuk memberikan kelebihan kepada mereka. Pembunuhan antara … Continue reading »

Categories: Bicara Siasah, Tongkat Bangsaku | Tags: , , , , , , , , , | Leave a comment