Pendatang Asing Ambil Alih Malaysia?

Share Sebelum stesen bas Klang Sentral di Meru beroperasi, stesen bas ekspres terdekat terletak di Bandar Klang. Selalunya saya akan mengambil bas ke Klang dari Pulau Pinang untuk pulang ke kampung halaman, Kuala Selangor. Daripada stesen bas Klang, saya perlu menaiki bas lompat-lompat bernama Park May atau City Liner untuk sampai ke rumah. Kalau tak …

More

SALAM 2 JARI Kepada SALAM 2 RIBU

ShareSaya lihat, ramai yang menyanjungi Presiden #Jokowi sejurus sahaja beliau mengangkat sumpah. Saya juga melihat JENTERA PROPAGANDA beliau boleh dicontohi oleh kita. Mantap, Ringkas & Berkesan. Sehingga ada seorang pemimpin di Malaysia yang hilang identiti diri sendiri sebab kononnya nak ikut macam Jokowi. Masuk Longkang, Masuk Tingkap dan sebagainya. Namun, kita harus menyedari bahawa apabila …

More

Penerangan Musafir Di Tempat Orang

ShareSahabat saya salah seorang bekas pelajar di Yaman. Katanya, duduk di negara Yaman tidak terasa perlukan duit sangat, tapi bila pulang ke tanah air, banyak guna duit. Kenapa? Saya jawab; Bila kita di luar negara, kita ni MACAM Mat Indon, Mat Bangla yang ramai dekat Malaysia ni. Jarang pulak dengar Mat Bangla buat demo sebab …

More

Tun M, Lee Kuan Yew & Najib Razak

ShareDi Singapura, Lee Kuan Yew dilantik menjadi Menteri Mentor dan jawatan PM Singapura diambil alih oleh anaknya sendiri. Tiada kedengaran sangat isu Kroni dan Nepotisme. Parti PAP juga tak pernah kalah dalam PRU. Maknanya, kroni ke, nepotisme ke, BUKAN satu MASALAH BESAR dalam politik. Janji pandai mengurus negara dan tidak menekan rakyat. Rakyat tak ambil …

More

BERDENTAM DENTUM!

ShareSemasa saya kecil, biasa terjadi Black-Out apabila hujan lebat. Ketika itu saya menetap di rumah nenek sebelum melangkah ke alam persekolahan. Waktu gelap itu, kami terangi dengan cahaya lilin yang dibeli di kedai Atan seberang jalan. Banyaklah cerita hantu yang keluar dari mulut makcik-makcik saya. Seram wooo.. Ditambah pula dengan main bayang-bayang dekat dinding. Buatlah …

More

Coret-Coret Coklat Di Langkawi

ShareSaya beratur menunggu giliran untuk membayar coklat-coklat yang dipilih. Sampai sahaja giliran saya di kaunter, saya ditanya oleh juruwang; “Nak beli coklat Cadbury ni encik? Beli satu percuma satu”. Saya melihat pek coklat tersebut. Satu set ada DUA keping Coklat Cadbury. Jika dibeli satu set maka kita akan dapat percuma satu set lagi. Keseluruhannya kita …

More

Analogi Ibu Bapa & Sultan

ShareDulu-dulu, mak bapak yang carikan suami untuk anak dara dia. Anak dara tu ikut saja. Kalau mak ayah dah suka, ku turutkan saja katanya. ————————- Sekarang, anak dara dah banyak diberi peluang untuk pilih kekasih hati sendiri untuk dijadikan suami. Kalau mak ayah BERKENAN, lebih senang. Kahwin pun direstui, suami pilihan sendiri. Kalau mak ayah …

More

Teringin Nak Jadi Mahasiswa Kembali

ShareBila tengok Mahasiswa pergi buat piket, buat demonstrasi. Saya teringin nak jadi Mahasiswa kembali. Nak terangkan dekat diorang, dunia ni bukan seperti yang kamu sangkakan. Semasa jadi student, kita akan rasa semua yang kita suarakan nampak intelek. Suara Mahasiswa dianggap suara keramat dan terpelajar. Tapi mereka tidak tahu di dunia sebenar. Sehebat mana pun kita …

More