browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Jom Makan-Makan

CENDOL BAKAR PUNCANYA!

Simpang Kg. Baru Assam Jawa Kuala Selangor dahulunya hanya ada sebuah stesen minyak. Stesen itu memang menjadi tumpuan penduduk mengepam minyak bagi kegunaan kenderaan mereka. Betul-betul dekat simpang itu juga ada seorang pakcik menjual nanas potong. Selalunya tiap-tiap petang bapak saya gemar singgah untuk membeli nanas di gerai menjual buah-buahan itu. Setelah beberapa lama, masih … Continue reading »

Categories: Jom Makan-Makan, Kisah Teladan, Perspektif, Review | Tags: , , , , , , , , , | 1 Comment

Di Sebalik Dataran Ipoh

Malam ini tiada aktiviti rasmi, saya hanya bersendirian di Hotel Syuen sahaja. Berseorangan itu menyebabkan rasa mahu melihat apa yang terkandung di sebalik bandaraya Ipoh ini. Orang kata, orang Ipoh tak sombong sebab ada orang cakap ; “Ipoh mali talak sombong punya”. Saya keluar tidak jauh. Mungkin kerana tidak arif tentang jalan dan kawasan yang … Continue reading »

Categories: Aktiviti, Bicara Siasah, Dakwah, Jom Makan-Makan, KEMBARA, Perspektif, Rencah | Tags: , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a comment

Apabila Diri Dah Terasa ‘Berisi’

GEMUK. Adalah satu perkataan yang sensitif. Jangan dipanggil kepada orang yang berisi, sangat terasa! “Jamal! Aku tengok kau dah makin tembam! Masa mula-mula aku jumpa kau tak de la tembam macam ni”,kata Hans, rakan seperjuangan saya dalam Imam Muda 3. Seorang penulis kreatif Imam Muda 3 sama seperti saya. “Eh! Mana ada! Sama je aku … Continue reading »

Categories: Jom Makan-Makan, Memori Imam Muda 3 | Tags: , , , , , , , | 6 Comments

AISKRIM GORENG DI PANTAI BATU BURUK

Sebuah gerai yang menjual Aiskrim Goreng di Pantai Batu Buruk . Pernahkah anda menikmati satu juadah unik yang diberi nama Aiskrim Goreng? Saya masih tertanya-tanya sehingga sekarang, bagaimanakah Aiskrim Goreng ini dihasilkan? Panas di luar tapi sejuk di dalam. Digoreng menggunakan minyak panas tetapi isi aiskrimnya masih lagi sejuk dan berbentuk pepejal. Saya menikmati Aiskrim … Continue reading »

Categories: Jom Makan-Makan | Tags: , , , , , | 12 Comments

Makanan Berasap Dari Dapur

Sebelum berjuang di medan peperiksaan akhir, hujung minggu saya dan rakan-rakan pasti dipenuhi dengan aktiviti yang menarik iaitu pengembaraan makan beramai-ramai. Pada siri ‘Jom Makan-Makan’ yang lepas, kami ke tempat makan di dalam ladang (klik sini), kali ini pula kami ke lokasi yang tidak kurang jauhnya daripada kampus. Hanya di tepi jalan raya. Jam 5.30 … Continue reading »

Categories: Jom Makan-Makan | Leave a comment

Menjamu Selera Di Tepi Ladang

“Air Kosong.. Nasi Bujang.. Emm.. Sup Kosong sekali yer!” Itulah ayat pesanan biasa yang saya dan rakan-rakan gunakan semasa memesan makanan di kedai makan. Suatu kebiasaan kepada student untuk memesan yang ‘ekonomi’ sahaja. Maklumlah nak save bajet la katakan. Itu jika di kedai atau restoran biasa. Tapi lain pula kali ini, kami ke sebuah tempat … Continue reading »

Categories: Aktiviti, Jom Makan-Makan, Review | Leave a comment

Radix Fried Chicken

“Aduh.. Terliur pulak tengok ayam kat RFC ni. Pergi RFC jom esok”, saya berkata kepada teman selepas melihat promo RFC di internet. “Nak ikut, nak ikut. Aku pun nak ikut gak”, kata teman yang lain yang kebetulan mendengar perbualan kami tentang rancangan ke RFC. “Boleh gak pergi. Dah lama sebenarnya nak pergi RFC ni. Esok … Continue reading »

Categories: Jom Makan-Makan | 2 Comments