Rasul Junjungan (Inter-Kampus UiTM Puncak Alam)


Era 2005 dan 2006, kumpulan nasyid Az-Zafran begitu dikenali di SBPI Sabak Bernam. Diberitakan Az-Zafran tetap unggul di sekolah sehinggalah sekarang. Saya tidak pasti sama ada baju nasyid kuningnya sudah ditukar dengan yang baru atau belum. Tapi tidak mengapa, aura Az-Zafran tetap dengan baju kuning itu.

Era itu telah berlalu, kini saya bersama kumpulan Far-E-ZeeN meneruskan perjuangan nasyid ini. Sekurang-kurangnya terdapat dua buah kumpulan nasyid yang aktif di UiTM Pulau Pinang. Masing-masing mempunyai aura yang tersendiri dan mampu maju ke hadapan.

Sudah banyak lagu yang kami gubah sepanjang hampir 3 tahun berjuang, antaranya Ramadhan dan Generasi Pewaris Bangsa. Pada Pertandingan Nasyid Inter-Kampus UiTM Puncak Alam ini (19-21/2/2010), kami mengetengahkan lagu baru iaitu RASUL JUNJUNGAN.

BACA SETERUSNYA>>

RASUL JUNJUNGAN

Lagu ini digubah liriknya sesuai dengan tema Maulidur Rasul yang ditentukan oleh pihak penganjur pertandingan. Lagi ini berkenaan dengan perjuangan Rasulullah tetapi lebih banyak ditujukan kepada kita ummat Nabi Muhammad SAW. Supaya kita sebagai ummat baginda dapat mencontohi Rasulullah SAW dalam sirah perjuangan baginda.


Lirik lagu ini ditulis oleh Saudara Safiuddin (Pidin) yang juga merupakan ahli kumpulan Far-E-ZeeN. Waktu latihan yang terlampau singkat dan kekangan masalah yang membelenggu kami menjadikan pertandingan kali ini sungguh mencabar. Kami akan lakukan yang terbaik. Insya-Allah..

RASUL JUNJUNGAN

Suatu permulaan lahir seorang insan
Membawa kilauan rahmat nur cahaya
Bersama panji-panji perjuangan
Iman dan taqwa menjadi bekalan

Wahai Rasul junjungan
Teguhnya semangatmu
Bangunkan agama dan negara
Berjuang tanpa rasa hampa
Kerna yang terindah hanya dari Tuhan

Engkaulah panduan umatmu ini

Berjuang untuk redha Ilahi
Andai halangan tak tertanggung di tangan

Pastikan kita ingatkan janji Tuhan

Wahai Ummah sejati
Hapuskan kejahilan
Sahut seruan Tuhan
Menyambung perjuangan

Wahai Ummah sejati
Tegakkan kebenaran
Kelak di sana
Islam kembali gemilang

Lagu : Syahnan & Zuhazli
Lirik : Pidin Far-E-ZeeN
Persembahan : Far-E-ZeeN
Inter-Kampus UiTM Puncak Alam 2010

Perjuangan ini diiringi dengan doa, usaha dan harapan. Seterusnya dengan tawakal kepada Allah. Selawat dan salam kepada junjungan besar Nabi Muhammad SAW yang akan kita peringati hari kelahiran baginda nanti. Moga-moga kita menjadi umat baginda yang sejati. Insya-Allah.

*Video akan disertakan kemudian, saya akan usahakan.. Insya-Allah..

Blogger Templates

Jamalie_Jam @ jamalrafaie89.blogspot.com
45700 Bukit Rotan, Selangor.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *