Month: March 2010

Jangan Diberi Ke Pengemis Itu !!

“Tolong saya encik, saya dah 2 hari tak makan..Saya orang susah encik..” rayu si pengemis di tepi jalan. Seorang demi seorang yang simpati melihat keadaannya menghulurkan bantuan berupa wang, dan dimasukkan ke dalam mangkuk si pengemis itu. Masa terus berlalu, apabila petang bertandang, Si Pengemis itupun pulang ke rumahnya. Kebetulan ketika itu, seorang pemuda yang …

Jangan Diberi Ke Pengemis Itu !! Read More »

Anda Akan Didakwah!!

“Jom pergi dengar ceramah”,  ajak seorang rakan kepada rakannya yang lain. “Tak nak lah.. Setakat dengar ceramah je nak wat pe. Nak sembahyang? Sembahyang kat rumah pun boleh kan?” jawab rakannya tadi. Sedih. Sedih mendengarkan alasan itu. Itulah hebatnya Allah Subhanahu Wataa’la, hanya Dia-lah sahaja yang mampu untuk mengerakkan hati manusia seperti saya dan anda …

Anda Akan Didakwah!! Read More »

Mirwana : Bumi Akhir Usia

Setelah 5 tahun menyepi tanpa sebarang album, kumpulan yang pernah dianggotai oleh Faizal Tahir ini telah melancarkan album terbaru mereka. Mempersembahkan album terbaru kumpulan nasyid MIRWANA – BUMI AKHIR USIA! Saya membuat pesanan album ini di Inteam Mobile bulan lalu. Alhamdulillah, album itu selamat sampai dan saya terus mendengarnya. YA! FANTASTIC!! Lagu-lagu kumpulan Mirwana jarang …

Mirwana : Bumi Akhir Usia Read More »

Dajjal : Sebuah Negeri Bernama Samirah

Pasti ramai yang tidak mengetahui dari manakah asal-usul Al-Masih Dajjal ini. Dalam buku “Membongkar Misteri Dajjal” karangan Muhammad Nurani Maarif, beliau ada mengisahkan tentang asal kelahiran Dajjal secara terperinci. Sebelum ini, saya telah menulis tentang hadith Nabi SAW yang berkisar tentang berita yang disampaikan oleh Tamim ad-Dari. Berkenaan pengembaraan beliau berjumpa dengan Dajjal secara tidak …

Dajjal : Sebuah Negeri Bernama Samirah Read More »

BlogspotDotCom Ke DotCom?

“Fuhh.. Menarik jugak boleh hosting blog sendiri kan”, saya bermonolog di dalam hati. “jamalrafaie89.blogspot.com ke jamalrafaie.com.. Ha! Best tu!!”, saya bermonolog lagi. Entri ini ialah entri saya yang ke 60. Rasanya jumlah ini terlalu sedikit berbanding blogger-blogger yang mengungguli senarai blogger yang ada di Malaysia dan dunia ni. Hai.. Selepas singgah di justkhai.com, semangat untuk …

BlogspotDotCom Ke DotCom? Read More »

Aku Terkena CTD?

“Adoi!! Apasal sakit pulak tangan aku ni”, saya mengeluh. “Banyak menaip la ni. Kena CTD kot”, saya membuat andaian. Terasa sakit di pergelangan tangan membuatkan saya teringat dengan subjek Design For Manufacture (MEM 363). Mengapa saya teringat subjek itu ye? Kerana minggu lepas saya belajar satu subtopik yang berkisar tentang Cumulative Trauma Disorder (CTD), yang …

Aku Terkena CTD? Read More »