Kisah Teladan

Aku Terlupa Lagi

“Ya Allah!! Mana pulak ni?” saya menyeluk poket. Kunci motor tiada. Kelas sudah hampir sejam berlalu baru saya sedar kunci tertinggal di motor. Tergantung begitu sahaja. Tanpa berfikir banyak kali, ku gagahkan kaki ini bergegas ke parking motor. Alhamdulillah.. Kunci ada di situ. Tetapi telah dialihkan ke dalam helmet oleh seorang insan yang berhati mulia. …

Aku Terlupa Lagi Read More »

Jangan Diberi Ke Pengemis Itu !!

“Tolong saya encik, saya dah 2 hari tak makan..Saya orang susah encik..” rayu si pengemis di tepi jalan. Seorang demi seorang yang simpati melihat keadaannya menghulurkan bantuan berupa wang, dan dimasukkan ke dalam mangkuk si pengemis itu. Masa terus berlalu, apabila petang bertandang, Si Pengemis itupun pulang ke rumahnya. Kebetulan ketika itu, seorang pemuda yang …

Jangan Diberi Ke Pengemis Itu !! Read More »

Nasyid Inter-Kampus UiTM Puncak Alam : Realiti & Penghayatan

“Dapat giliran nombor berapa?!”, rakan-rakan bertanya kepada saya. “Haha.. Nombor 13. Last sekali”, saya menjawab. “Allah.. Last sekali.. Mesti dah ngantuk time tu”, ngomel rakan-rakan saya. Pengalaman mendapat giliran yang pertama ketika Festival Nasyid UiTM (FENU ’09) dahulu, ianya telah mengejutkan kami sekumpulan. Begitu juga di pertandingan ini, mendapat giliran terakhir pastinya menjadi cabaran kepada …

Nasyid Inter-Kampus UiTM Puncak Alam : Realiti & Penghayatan Read More »

Rumah Usang Itu Tinggal Kenangan

“Irah.. Irah.. Ada orang robohkan rumah sebelah, pergi tengok cepat!!” Bapak mengejutkan Irah di bilik. Kamera Digital Sony terus dicapai Irah dan terus meluru ke rumah usang di sebelah. Irah merakamkan gambar-gambar ketika rumah usang itu dirobohkan. Sekumpulan penukang rumah yang diupah oleh pakcik sedang rancak merobohkan rumah usang yang hampir roboh itu. Makcik (penghuni …

Rumah Usang Itu Tinggal Kenangan Read More »

Bantulah Kawan Kita Tu!!

“Bantulah kawan kita yang kat dalam rumah tu! Jangan asyik borak kat luar jer”, kata Bapak kepada kawan-kawannya. “Sedekahkanlah Al-Fatihah untuk dia, itu jelah yang boleh kita bantu”, sambung Bapak lagi. Pagi itu, seorang penduduk kampung saya meninggal dunia. Ramai yang hadir untuk memberi penghormatan terakhir buat Si Mati. Saya juga turut serta dalam majlis …

Bantulah Kawan Kita Tu!! Read More »