Pendatang Asing Ambil Alih Malaysia?

image

Sebelum stesen bas Klang Sentral di Meru beroperasi, stesen bas ekspres terdekat terletak di Bandar Klang. Selalunya saya akan mengambil bas ke Klang dari Pulau Pinang untuk pulang ke kampung halaman, Kuala Selangor.

Daripada stesen bas Klang, saya perlu menaiki bas lompat-lompat bernama Park May atau City Liner untuk sampai ke rumah.

Kalau tak silap saya ketika itu tahun 2007 atau 2008. Saya dapat merasakan bahawa saya sedang berada di LUAR NEGARA. Hanya seorang dua sahaja rakyat Malaysia di dalam bas City Liner berkenaan. Yang lainnya PENDATANG ASING memenuhi bas tersebut.

Seperti ORANG ASING. Tiada bahasa Melayu yang kedengaran, semuanya bahasa Bangla yang saya tidak fahami.

Sebelum menaiki bas, adakalanya saya singgah makan di Restoran Cendol Klang. Restoran ini restoran mamak yang menghidangkan menu Cendol dan Rojak. Memang penuh dengan manusia dan pekerjanya mamak.

Hari ini saya singgah di restoran ini, alangkah terkejutnya saya apabila mendapati pekerjanya sudah berlainan. Saya mengagakkan pekerja mereka daripada bangsa Myanmar atau Nepal (tidak pasti). Hanya cashier sahaja yang mamak.

Saya tidak pasti bagaimana pula dengan perkhidmatan bas, ada lagikah orang Malaysia yang menaiki kenderaan awam itu? Banyak subsidi (pengangkutan awam) yang disediakan kerajaan sebenarnya dinikmati oleh Pendatang Asing.

Dalam tempoh 5 tahun, banyak perubahan berlaku. Pendatang Asing semakin ramai. Yang sedia ada TIDAK PULANG KE NEGARA ASAL dan makin RAMAI PULA YANG DATANG KE SINI.

Saya membayangkan, dalam tempoh 10 tahun lagi. Mereka-mereka ini semakin ramai dan TIDAK MUSTAHIL, mereka menuntut KEWARGANEGARAAN atas alasan ;

1. Kami sudah 20 tahun tinggal di sini, boleh bercakap Bahasa Melayu.

2. Kami juga menyumbang kepada kemajuan ekonomi Malaysia.

Tunggu..

-Jamal Rafaie

1 thought on “Pendatang Asing Ambil Alih Malaysia?”

  1. Betul bro, saya ingat lagi satu weekend tu saya pergi maidin kat kl tu, bertentang masa tu penuh ngan bangla, nepal dan sama tempat dengannya, sampai saya terfikir… saya kat malaysia ke ni?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *