SALAM 2 JARI Kepada SALAM 2 RIBU

Saya lihat, ramai yang menyanjungi Presiden #Jokowi sejurus sahaja beliau mengangkat sumpah.

Saya juga melihat JENTERA PROPAGANDA beliau boleh dicontohi oleh kita. Mantap, Ringkas & Berkesan.

Sehingga ada seorang pemimpin di Malaysia yang hilang identiti diri sendiri sebab kononnya nak ikut macam Jokowi. Masuk Longkang, Masuk Tingkap dan sebagainya.

Namun, kita harus menyedari bahawa apabila menjadi pemimpin yang diberi TANGGUNGJAWAB, kita kadang kala perlu membuat keputusan yang BETUL & TEPAT tetapi TIDAK SEMESTINYA POPULAR.

Hari ini, kita boleh buka mata terhadap PM Najib. Keputusannya kadang kala TIDAK POPULAR di mata kita.

Adakah dia tidak tahu dirinya dimaki? Adakah dia tidak tahu dirinya dibenci?

BELIAU TAHU, tetapi keputusan perlu dibuat demi tanggungjawab menjaga negara. Berlainan dengan kita yang selalu bercakap perihal diri sendiri dan keluarga sendiri.

Hari ini juga, Presiden Jokowi telah menaikkan harga Bahan Api di Indonesia. Alasannya juga sama seperti PM Najib, kita sebut Rasionalisasi Subsidi, mereka sebut Realokasi Subsidi. Subsidi yang besar daripada situ dapat digunakan kepada PEMBANGUNAN yang lebih utama.

Rakyat kebanyakkan TIDAK MEMAHAMI apa yang berlaku. Jika faham pun, banyak yang berfikir melalui EMOSI daripada RASIONAL.

#Salam2Jari sebagai alat propaganda kempen Jokowi dalam PEMILU, kini menjadi ejekan masyarakatnya sebagai #Salam2Ribu (petrol naik 2000 rupiah) dan #SalamGigitJari.

Apa boleh buat? #BBMNaik

~Jamal Rafaie

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *