PERSPEKTIF : Perwakilan Atau Diwakilkan? Renungan Kepada Semua..

JPK lama dan baru di Majlis Penghargaan JPK 2008

Pada 11.11.2008 di Bilik TV Kolej Zamrud telah diadakan satu majlis yang sangat bermakna kepada Ahli Jawatankuasa Perwakilan Kolej tak kira lama ataupun yang baru. Secara emosinya, ahli JPK yang lama berada dalam keadaan sedih dan gembira, begitu juga kepada ahli JPK yang baru. Apa yang dimaksudkan dengan perasaan sedih dan gembira itu? Adakah sama perasaan yang dirasai antara yang lama dan yang baru? Pastinya berbeza..

Kepada JPK yang lama, mereka berasa gembira apabila terlepas daripada amanah yang berat yang telah dipikul sekian lama, selepas ini tidak lagi bekerja dengan staf kolej, tidak bertugas menelefon RS dalam keadaan emergency yang menjadi tugas kebiasaan mereka, tiada lagi perjumpaan aras, tiada lagi roadshow dan tugas2 yang lain. Tetapi adakah kita tahu bahawa di dalam hati kecil mereka itu terdapat rasa sedih dan ketakutan dek tempias amanah yang lalu? Adakah tugas2 yang lalu telah dilakukan dengan baik? Adakah pihak pengurusan berpuas hati dengan kerja mereka? Apakah yang akan dijawab nanti apabila Allah s.w.t bertanya tentang tanggungjawab mereka? Soalan2 itu pastinya berlegar di fikiran mereka yang sentiasa beringat..

Kepada JPK yang baru pula, mereka berasa gembira apabila dilantik menjawat jawatan JPK, maklumlah masih baru menerima jawatan, pastinya bersemangat unutuk menjalankan tugas. Jika dulu hanya menurut perintah sahaja, sekarang sudah punya kuasa membuat keputusan. Idea2 yang menggunung telah hadir bagaikan mencurah di ladang gandum. Tetapi adakah kita tahu di hati kecil mereka terpendam rasa sedih di mana amanah dan tugas akan dipikul selepas ini. Amanah membuat keputusan pastinya akan ditanya oleh Allah s.w.t.. Itu yang membuat mereka menjadi sedih..

Ketika itu, saya berada dalam golongan JPK baru dan sekarang saya berada dalam golongan JPK lama. Kedua-dua situasi itu telah saya lalui, perasaan sedih dan gembira. Sehingga sekarang saya masih tertanya-tanya adakah service yang telah saya berikan memadai dengan kudrat yang Allah s.w.t telah berikan kepada saya. Adakah rakan2 berpuas hati dengan saya? Adakah adik2 JPK baru menyimpan dendam kepada saya? Persoalan itu bermain di hati kecil saya ini. Apa yang saya mampu hanyalah memohon kemaafan di atas keterlanjuran yang dilakukan oleh saya selama ini. Maafkanlah saya..

Bergambar kenangan sebelum memulakan tugas di hari pendaftaran pelajar baru

Berkenaan tugas sebagai Jawatankuasa Perwakilan Kolej (JPK), pada hemat saya, perlaksanaan tugas perlulah diterangkan dengan sebaik-baiknya kepada penjawatnya. Jika tidak, pastinya penjawat jawatan itu akan terkeliru dengan tugasnya termasuk diri saya sendiri yang terkeliru. Saya menyertai JPK ini semenjak dari semester 1 lagi. Pengalaman bertugas dengan 3 generasi JPK tidak banyak bezanya bagi saya. Apa yang diperhatikan, perancangan membuat program lebih diutamakan daripada kebajikan pelajar. Saya dapat rasakan yang ayat ini akan menimbulkan rasa tidak puas hati kepada sesetengah individu, tetapi itulah hakikatnya dan saya juga rasa bersalah dalam hal ini. Kebajikan orang yang ditadbir kurang diutamakan bagi golongan perwakilan tidak kira wakil rakyat, MPP, JPK hatta kepada ketua mana2 persatuan sekalipun. Hanyalah program yang diutamakan.

Bersempena dengan konsep 1Malaysia, Rakyat Didahulukan Pencapaian Diutamakan, kita sebagai golongan pentadbir perlulah mengubah cara kerja kita daripada pembuat program kepada menjaga kebajikan. Bagi membincangkan skop tugas JPK, program2 kebajikan seperti lawatan bilik ke bilik perlu diwujudkan. Selain itu, aduan2 pelajar perlu dipandang lebih serius kerana kita kurang mengambil perhatian tentang hal ini sehinggakan para pelajar terpaksa menyuarakan masalah mereka ketika perjumpaan kolej. Dimanakah kredibiliti kita ketika itu, adakah kita tidak menjaga kebajikan mereka? Adakah kita perwakilan mereka ataupun mereka diwakilkan oleh kita untuk menyuarakan masalah kebajikan mereka? Mari kita renungkan bersama..

Barisan JPK & sekretariat bergambar kenangan selepas program Roadshow JPK Zamrud 2009

Oleh itu, saya menasihatkan kepada diri saya dan sahabat2 khususnya kepada adik2 JPK yang baru ini. Jalankan tugas dengan sebaiknya, ambil yang baik daripada kami dan ubahlah apa yang dirasakan kurang. Tumpukan kepada kebajikan pelajar dan saya yakin anda mampu mengubahnya.. Kepada JPK lama, teruskanlah perjuangan yang belum selesai dalam hidup kita. Maafkanlah kesalahan yang saya lakukan dari dahulu, kini dan selamanya. Kenangan bersama rakan JPK tidak akan saya lupakan dan menjadi memori dalam hidup saya. Tahniah dan syabas diucapkan kepada JPK yang baru. InsyaAllah Fin Najah..

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *