Habib Syech : Ya Hanana & Terjemahan Qasidah

Qasidah memuji kemuliaan Rasulullahi Sholallahu A’laihi Wasallam semakin mendapat tempat di hati masyarakat Malaysia. Fenomena ini mula mendapat liputan media arus perdana apabila kumpulan Al Mawlid yang dianggotai oleh bekas ahli kumpulan VE dan Ruffedge mengorak langkah membawa Qasidah ini dalam persembahan mereka.

Bolehlah kita katakan Qasidah ini adalah satu hiburan. Setiap manusia fitrahnya gemarkan hiburan. Oleh kerana itu, pilihlah hiburan yang mendidik iman agar kita tidak lupa kepada Allah dan Nabi junjungan kita, Nabi Muhammad Sholallahu A’laihi Wasallam.

Baru-baru ini Habib Syech dari Indonesia telah berkunjung di Malaysia. Beliau adalah seorang Habib yang terkenal dengan Qasidah-Qasidah yang didendangkannya. Antara Qasidah yang terkenal ialah Ya Hanana.

YA HANANA bermaksud “Betapa Beruntungnya kami”. Beruntungnya kita dalam Islam dan mudah-mudahan kita mendapat syafaat Nabi di Mahsyar nanti. Insya-Allah.

YA HANANA

Betapa beruntungnya kita dilahirkan Islam di bumi yang bertuah ini. Bersama memartabatkan Islam dan bangsa Melayu di Malaysia dan Islam di seluruh dunia! Allahu Akbar!

SHOLLU A’LANNABI!!

Jamalie_Jam @ jamalrafaie.com
45700 Bukit Rotan, 16 November 2012.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *