Tun M, Lee Kuan Yew & Najib Razak

Di Singapura, Lee Kuan Yew dilantik menjadi Menteri Mentor dan jawatan PM Singapura diambil alih oleh anaknya sendiri.

Tiada kedengaran sangat isu Kroni dan Nepotisme. Parti PAP juga tak pernah kalah dalam PRU. Maknanya, kroni ke, nepotisme ke, BUKAN satu MASALAH BESAR dalam politik.

Janji pandai mengurus negara dan tidak menekan rakyat. Rakyat tak ambil kisah pun.

——————–

Zaman Tun M, beliau juga mempunyai Kumpulan Pemikir sendiri. Tun M sedar bahawa beliau BUKAN ahli DALAM SEMUA BIDANG. Maka, diambilnya Tun Daim sebagai kawan rapat yang membantu dalam bidang ekonomi. Juga membawa masuk Anwar Ibrahim ke dalam UMNO kerana dilihat Anwar mempunyai pengaruh yang besar ke atas akar umbi.

Tun M juga MERAIKAN KELEBIHAN yang ada dengan musuh politik dalam partinya sendiri. Sebagai contoh ; ketika Ku Li bertanding melawan Musa Hitam untuk jawatan Timbalan Presiden UMNO dan Ku Li tewas, Tun M MASIH melantik Ku Li sebagai Menteri Kabinet walaupun Ku Li tiada jawatan dalam parti.

Kerana Tun M berpendapat, Ku Li juga mempunyai pengikut sendiri dalam parti dan jika ‘membuang’ Ku Li, pastinya Tun M tidak mendapat sokongan padu dalam UMNO.

Hatta, setelah Ku Li keluar daripada UMNO dan menubuhkan parti Semangat 46, Tun M masih menerima kemasukan semula Ku Li dalam UMNO walaupun Ku Li menjadi musuh politiknya sendiri.

Tiada istilah POLITIK BALAS DENDAM. Kerana Tun M berpendapat bahawa setiap orang mempunyai kelebihan masing-masing dan mereka perlu diberikan tempat dalam parti atau kerajaan untuk sama-sama memberi IDEA MEMBANGUN NEGARA.

———————

Zaman Pak Lah & DS Najib, saya tidak pasti kenapa mereka tidak menggunakan khidmat Tun M sebagai PENASIHAT PARTI & KERAJAAN. Sedangkan Tun M mempunyai idea dan pengasas Wawasan 2020.

Yang diambilnya sebagai Penasihat Ekonomi adalah Tokoh Korporat Ekonomi & Ahli Politik yang mempunyai agenda peribadi SEMATA-MATA.

BUKAN kita tidak mengiktiraf kelebihan Orang Korporat, tetapi kita perlu ingat bahawa PM menguruskan KERAJAAN & bukannya sebuah SYARIKAT.

KERAJAAN berkait dengan RAKYAT/PENGUNDI. Jika keputusan yang dibuat oleh Kerajaan itu menekan rakyat dan tidak mengambil kisah tentang masalah rakyat. Rakyat AKAN MARAH.

Rakyat tidak mahu tahu keuntungan kerajaan, rakyat tidak mahu tahu hutang kerajaan, rakyat HANYA mahu tahu; Adakah keputusan Kerajaan itu memberi kesenangan kepada mereka. Itu sahaja.

Kepada DS Najib, tuan dah lama dalam politik. Jangan tersilap pilih PENASIHAT. Saya cadangkan, ambil Tun M sebagai PENASIHAT UMNO & KERAJAAN.

Biarlah orang nak kata PM Remote Control. Saya lebih rela DS Najib jadi Remote Control Tun M daripada jadi MB Remote Control macam Azmin Ali yang dikawal Anwar Ibrahim.

Sekian.

————-
Jamal Rafaie
Kuala Selangor
Calon Ahli Parlimen Belia Malaysia (SELANGOR)
6 Oktober 2014

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *